Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Kom in Franse sferen tijdens de opening van de herstelde Post van Lambalgen

Door Gemeente Woudenberg, redactie: Bert Rietberg, woensdag 06 augustus 2014 13:10
Categorie: Vestingwerk

WOUDENBERG – Op vrijdag 12 september 2014 opent wethouder Gijs de Kruif samen met gedeputeerde Mariette Pennarts de herstelde Post van Lambalgen aan de Grebbelinie. Inwoners uit de regio Woudenberg, jong en oud, zijn hierbij van harte welkom van 9:30 uur tot ongeveer 11:00 uur.

Kazemat voor zware mitrailleur op de Post van Lambalgen. (Foto: Bert Rietberg)

Tijdens deze opening wordt teruggegaan naar de Franse tijd, waarin de Post van Lambalgen ontstond, compleet met legertenten, de Amersfoortse kanonniers, een trommelaar en Franse chansons. De oude Franse tijd, maar met een knipoog naar nu, want wethouder Gijs de Kruif kruipt in de huid van de gestationeerde soldaat tijdens het spelen van een game. Na afloop is het mogelijk om onder leiding van een gids het gebied te verkennen.

In de afgelopen maanden is de Post flink opgeknapt en zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat. Wethouder Gijs de Kruif: “De wens van de gemeente was om de Post van Lambalgen in oude staat te herstellen om dit deel van de Grebbelinie weer zichtbaar te maken, zodat recreanten, wandelaars en toeristen dit historisch gebied in Woudenberg kunnen beleven.” Diverse wandel- en fietsroutes leiden bezoekers door en langs het landschap bij de Post van Lambalgen, zoals het Grebbeliniepad, een klompenpad en de fietsgids Grebbelinie. Recreanten kunnen genieten van dit historisch gebied met zijn spannende verhalen.

De Post van Lambalgen stamt uit de 18e eeuw en maakt deel uit van de Grebbelinie. In de Tweede Wereldoorlog diende de post als steunpunt in de 'Valleistelling'. Het aarden werk bestond vanaf 1793 uit een aantal kanonemplacementen en banketten voor de infanterie. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de Post in originele staat te herstellen. Dit project is tot stand gekomen door de samenwerking tussen provincie, gemeente, Staatsbosbeheer en Gebiedscoöperatie O-gen en maakt deel uit van het overkoepelende programma 'Grebbelinie boven Water'.

Meer achtergrondinformatie en een kaartje over de Post van Lambalgen...

U vindt de Post van Lambalgen tegenover Outdoorbedrijf Madventure, Nieuwstraat 76, 3925 EH Scherpenzeel.

Meer informatie over het project...


Terug naar het nieuwsoverzicht