Er zijn geen evenementen gevonden

Glimp van verborgen kazemat in leusden

Door Bert Rietberg, zondag 15 juni 2008 18:20
Categorie: Vestingwerk

Omdat de Grebbelinie in Leusden-Noord zich onopvallend een weg door woonwijk 't Vliet baant, lijkt deze vrijwel verdwenen. Het militaire karakter van de dijk is vrijwel onzichtbaar; de linie is afgevlakt, het profiel is vervaagd. Maar op het uiterste puntje steekt een stukje beton van kazemat B13S boven de grond uit. Een kleine aanwijzing naar de lange geschiedenis van de Grebbelinie, zomaar midden in een nieuwbouwwijk.

Liniedijk met verborgen kazemat in woonwijk 't Vliet

Rechtsmidden in het gras toont de dijk haar ware karakter. Een hoekje van een kazemat uit de mobilisatietijd. Een militaire liniedijk waar in mei 1940 Nederlandse soldaten in spanning afwachtten wanneer de vijand zou naderen. Drie soldaten van het 16e Regiment Infanterie waren verschanst in hun kazemat met een lichte mitrailleur. Gesteund door het 5e Regiment Artillerie vormden ze met hun wapens in de loopgraven van de dijk een stoplijn, terwijl de frontlijn achter het Valleikanaal en de voorliggende inundaties liep. Het liep goed af met de militairen in de kazemat. Vooruitgeschoven eenheden van het 16e Regiment Infanterie bij Stoutenburg en Musschendorp en het 1ste Regiment Huzaren hielden de Duitsers zolang op, dat de terugtocht van het Vierde Legerkorps ook in dit vak vrijwel zonder verliezen verliep. Vanwege de doorbraak bij de Grebbeberg werd dit stellingvak niet op haar weerstandsvermogen getest. Toen Duitse troepen de stellingen naderden waren ze al verlaten.

In de Grebbelinie zijn 88 kazematten van dit type gebouwd; een Stekelvarken met drie schietgaten voor een lichte mitrailleur. Een deel daarvan (51 stuks) is nog altijd te zien in het landschap. Deze kazemat in Leusden behoort tot de drie die bedekt zijn met aarde. De Stichting Grebbelinie pleit voor het zichtbaar maken van de kazemat in een vorm die bij de wijk past.


Terug naar het nieuwsoverzicht