Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Grebbeliniedag Fort aan de Buursteeg in kaart

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, dinsdag 15 april 2014 09:04
Categorie: Stichting Grebbelinie

De vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie hebben in samenwerking met Buro Boot aan een kaart gewerkt van het Fort aan de Buursteeg, dat op 17 mei het toneel is van de eerste Grebbeliniedag op dit terrein.

Kaart van het gereconstrueerde noordelijk deel van het Fort aan de Buursteeg. (kaart onderliggend ontwerp: Buro Boot, evenementenkaart: Leo van Midden,Stichting Grebbelinie)

Militair ingenieurDe kaart toont het noordelijk deel van het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal en Renswoude. Dit recent gereconstrueerde fort is op 17 mei open voor publiek en dit wordt tijdens deze Grebbeliniedag gevierd met kanonniers, militairen in uniform, een terras en schildersactiviteiten. Er zijn diverse rondleidingen waarbij een militair ingenieur (F) wordt bezocht, een schanskorvenvlechter (G) en musketschutters (E). Uiteraard krijgen de bezoekers daarbij ook uitleg over de geschiedenis van het fort met een brochure.

Op het fort zijn op diverse plaatsen restanten van kazematten aangetroffen. Op de kaart zijn een aantal van deze betonnen restanten met een paars bolletje aangegeven. De gids kan hierbij uitleg geven. Wie op eigen gelegenheid rondwandelt komt op diverse plaatsen infobordjes tegen. Over het nieuwe wandelpad is een ontdekroute gemaakt, die op eigen gelegenheid gevolgd kan worden. Los van de wandelpaden kan ook de redoute (E) en de lunet (F) worden bezocht. Er zijn diverse zitbankjes geplaatst met fraai uitzicht over de wallen en grachten. Voor jong en oud liggen schilderspullen klaar, voor wie het voorbeeld van de schildersclub willen volgen.

Het fort wordt binnen afzienbare tijd opengesteld voor publiek en is bedoeld voor wandelaars. Fietsers rijden voortaan vanuit het noorden om de gracht en tijdens de Grebbeliniedag kunnen deze op aangegeven plaatsen gestald worden. Tussen de tankgracht en het fort wordt een parkeerplaats aangelegd, die op 17 mei nog niet gereed is. Wel is er bij P2 een eenvoudige parkeergelegenheid, evenals bij P1. Mochten deze plaatsen bezet zijn, is er aan de andere zijde van het spoor nog een parkeerplaats aan de Nieuweweg-Noord.

Reconstructie van camping naar fort

De kaart die gebruikt werd voor de reconstructie van het fort krijgt nu een tweede leven als evenementenkaart. De hoogtegetallen en leidingen zijn voor het overzicht verwijderd, maar wie goed kijkt ziet de onderliggende campingstructuur nog terug in de grijze lijnen onder de reconstructie. Zo is zichtbaar waar de campingvijver lag, die nu hersteld is naar de oorspronkelijke gracht. En de toegangsweg over de voormalige parkeerplaats, waar nu het bastion is hersteld. Ook is in het centrale deel van het fort de locatie herkenbaar van het voormalige campinggebouw, die met een hoek in de wal van de lunet had gelegen. Wie het fort bezoekt zal de kaart nodig hebben om zich op de campingperiode te oriënteren.

Wie meer wil weten van het werk van Buro Boot op het fort: zie nieuwsbericht...

De kaart dowloaden als pdf


Terug naar het nieuwsoverzicht