Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Voorbereidingen Grebbeliniedag 17 mei in volle gang

Door Bert Rietberg, Stichting Grebbelinie, zaterdag 12 april 2014 15:16
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie bereidt zich voor op de Grebbeliniedag van 17 mei. Plaats van handeling is het Fort aan de Buursteeg. Er wordt nu hard gewerkt aan het programma, zodat bezoekers het fort optimaal kunnen beleven.

Vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie op het Fort aan de Buursteeg, dat voorzichtig groen begint te kleuren. Links een Duitse kochbunker. De andere stukken beton en steen zijn aangetroffen op het fort en worden onderzocht. (foto: Bert Rietberg) 

Na jaren van participeren vertolkt de Stichting Grebbelinie dit jaar een voortrekkersrol in de Grebbeliniemaand, gesteund door de Gebiedscoöperatie O-gen en in samenwerking met VVV Regio Vallei en de Stichting Grebbelinie in het Vizier. Vele groepen vrijwilligers en non-profit-organisaties hebben zich aangemeld om bij te dragen aan de Grebbeliniedagen. Ook diverse ondernemers doen mee.

De Stichting Grebbelinie in het Vizier richt dit jaar op 10 mei de aandacht op de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog met voertuigen van KeepThem Rolling. Natuurlijk zijn de gidsen tevens paraat in de loopgraaf en is het infocentrum naast Hoeve de Beek de hele dag gratis toegankelijk.

Iets zuidelijker organiseert de Stichting Grebbelinie een dag op het gereconstrueerde Fort aan de Buursteeg(Dijkje 1, Renswoude). Wie tijdens de platformdag het fort bezocht, zal 17 mei zien hoeveel de fortificatie in korte tijd is veranderd met wandelpaden, zitbankjes en groene wallen. Wie zich het fort alleen herinnert uit de campingperiode (de Batterijen), zal het terrein nauwelijks terugkennen, dat in opdracht van de provincie Utrecht weer geheel als fort zichtbaar is gemaakt.

Op 17 mei worden rondleidingen langs de wallen en kazematten van het fort gehouden, is er een ontdekpad langs de fortificaties en geven kanonniers en musketschutters demonstraties. Militairen uit verschillende periodes van de Grebbelinie marcheren over de wallen. Een schildersgroep is actief langs de gracht en er liggen tevens schildersspullen klaar voor jong en oud talent. Restaurant De Hof zorgt voor een gezellig terras en 's middags is de Heren van de Wijn aanwezig in het fort.

Wie meer wil weten over de toekomstplannen van het fort kan terecht in één van de kramen en de dag kan mooi gecombineerd worden met wandelen en fietsen. Voor het stallen van fietsen is ruim gelegenheid op het fort, de parkeerruimte voor auto's is enigszins beperkt. Wie van Station Veenendaal-De Klomp komt, kan een veilige route kiezen via de weg naar Renswoude en de Slaperdijk. Op termijn zal ook langs de Klompersteeg een veilige wandelroute worden aangelegd. Vanuit Veenendaal is het fort uitstekend bereikbaar op de fiets. Fiets- en wandelinformatie is op het fort verkrijgbaar. Het volledige programma staat op deze site... De toegang tot het fort is gratis.

Wie de Grebbelinie een keer 's avonds wil verkennen kan mee met Leesbaar Landschap leusden, die op de avond van 17 mei een vleerluisexcursie houdt. Het IVN organiseert een dergelijke avondwandeling met haar donateurs op 23 mei bij de Asschatterkeerkade.

Het slotstuk van de Grebbeliniemaand is net als vorig jaar de Grebbeliniewandeltocht op 24 mei. Er zijn wandelroutes van 10, 20 en 40 kilometer, die allemaal starten bij Kulturhus de Breehoek in Scherpenzeel.


Terug naar het nieuwsoverzicht