Er zijn geen evenementen gevonden

Platform Militaire Historie Ede brengt Grebbelinie dichterbij

Door PMHE, foto's Bert Rietberg, vrijdag 04 april 2014 16:42
Categorie: Geschiedenis

Zaterdag 8 maart vond in het Militair Historisch Informatiepunt (MHIP) op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede de opening plaats van de expositie ‘Meidagen 1940 in Ede’. Op uitnodiging van het Platform Militaire Historie Ede vertelde de Edese striptekenaar Nico Schuurman over zijn stripboek ‘Grebbelinie 1940’, dat verhaalt over Ede ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het platform liet een aantal van zijn tekeningen op groot formaat afdrukken en stelde een expositie samen met historische foto’s, militaire voorwerpen, documenten en uniformen.

‘Er is veel te vertellen over de gebeurtenissen in Ede rondom 10 mei 1940’, aldus Ed van Seters van het organiserende platform. ‘Het dorp Ede lag immers vlak voor de Grebbelinie, waar door het Nederlandse leger flink gevochten is toen de Duitsers Nederland binnenvielen. De afgedrukte tekeningen doen denken aan de oude schoolplaten die vroeger gebruikt werden bij de geschiedenislessen op school’, vervolgt Van Seters. ‘Tekeningen zeggen immers meer dan duizend woorden en spreken de fantasie van het kind aan. De tekeningen van Nico vertellen het Edese verhaal dat verteld moet blijven worden.’

Nico Schuurman vertelde middels het donateursblad Grebbelinie in Beeld al in 2012 over de totstandkoming van zijn boek: Grebbelinie 1940. Bloedspoor. Nu worden zijn tekeningen dus opnieuw gebruikt in de voormalige garnizoensplaats.

De expositie is nog te bezoeken op de zaterdagen 12 april en 10 mei aanstaande. De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 15.00 uur. Scholen en groepen zijn buiten deze openingsdagen ook op afspraak welkom. Het platform is bereikbaar via www.PlatformMHE.nl  Het MHIP is gevestigd op het kazerneterrein aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede. De toegang is gratis.

Bron: Nieuwsbrief Platform militaire Historie Ede


Terug naar het nieuwsoverzicht