Er zijn geen evenementen gevonden

Beeldverhalen Slag om Arnhem in beeld bij de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, zondag 27 oktober 2013 20:56
Categorie: Geschiedenis

Nico Schuurman was de eerste die een beeldverhaal maakte over de Grebbelinie. In 2012 kwam zijn 'Grebbelinie 1940' uit. Daarin vertelde hij de geschiedenis van 'oom Henk', die in de Grebbelinie bij Renswoude om het leven kwam. Studio Vaessen uit Oosterbeek overweegt nu een breder verhaal over de Grebbelinie te maken. In 2015 is het immers 75 jaar geleden dat de Grebbeberg en Grebbelinie onder vuur lagen tijdens de meidagen van 1940. Vanuit dat perspectief is het ook voor deze website interessant om de trilogie over de Slag om Arnhem van Hennie Vaessen eens grondig te bekijken.

Slag om ArnhemDe trilogie over de Slag om Arnhem van Hennie Vaessen.

De Slag om Arnhem door Hennie Vaessen is een getekende trilogie geworden, waarvan het eerste album uitkwam in 2011: De Brug. Een jaar later verscheen deel 2: Hotel Hartenstein en dit jaar zag het derde en laatste deel het levenslicht: Adelaar en Pegasus. Kortweg worden in het eerste deel de gevechten om Arnhem en de brug beschreven, in het tweede deel de angstige periode in en om Oosterbeek en tenslotte in deel drie de terugtocht over de rivier en een epiloog.

Wat direct opvalt is de zorg die aan de uitstraling en kwaliteit van de boeken is besteed: hardcover en uitgevoerd in rustige kleuren. Geen tekeningen op de cover die duiden op sensatie, maar beeld en tekst die duiden op een historisch beeldverhaal, subtiel omlijst met airborne-rood. Op de achterzijde van de boeken wordt in fraaie letters de inhoud kort toegelicht. Ook zien we hier de eerste enthousiaste reacties van de pers en het wordt al snel duidelijk waarom.

Kaartje in Slag om ArnhemStudio Vaessen verstaat de kunst om –als in een film- een pakkend scenario neer te zetten. Op logische momenten wordt ingezoomd op een gebeurtenis, zodat de oorlog dichtbij komt en een gezicht krijgt. Zonder onnodig te chockeren maakt de trilogie duidelijk dat oorlog vooral verliezers kent. Ook het overwegend sobere kleurgebruik en de realistische tekenstijl duiden op dit inzicht. Met enige regelmaat neemt de verteller even afstand van de gebeurtenissen om achtergronden, kaarten en feiten te tonen. Het draagt in hoge mate bij aan de educatieve waarde van deze beeldverhalen over de Slag om Arnhem.

Uit de boeken blijkt dat de auteur eraan hecht om de gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten te belichten, al is het Nederlands-geallieerde verhaal leidend. Het wisselen van perspectief komt natuurlijk over, mede doordat de verschillende nationaliteiten in hun eigen taal spreken. Hierdoor wordt de authenticiteit van het verhaal vergroot. Door handig vertellen lukt het de auteur om op natuurlijke wijze het Pools van de parachutistenbrigade in deel drie hier en daar van Engelse vertaling te voorzien. Voor alle zekerheid zit er achterin het boek een woordenlijstje Pools-Nederlands. Gezien de doelgroep en de begeleidende tekeningen zullen Engels, Duits en Nederlands geen problemen opleveren. Voor Engelsen die het Nederlands niet machtig zijn (wie zal het ze kwalijk nemen) is er wel een Engelstalige uitgave van de trilogie.

Slag om Arnhem

Studio Vaessen pretendeert niet nieuwe feiten naar boven te halen, of een wetenschappelijke publicatie te hebben gemaakt. Wel heeft Hennie Vaessen zichtbaar werk gestoken in zijn studie van uniformen, voertuigen en plaatsen van handeling. Puttend uit een overweldigende hoeveelheid informatie over de Slag om Arnhem moest bovendien een keuze worden gemaakt om de deelverhalen in 44 pagina’s te kunnen weergeven. Om er een leesbaar verhaal van te kunnen maken, moesten fictieve elementen worden toegevoegd, maar deze voeren niet de boventoon.

De albums zijn los van elkaar te lezen en hebben een duidelijke kop en staart. Maar wie het eerste deel heeft gelezen, zal blij zijn dat alle drie de delen inmiddels verkrijgbaar zijn.

Meer over de achtergronden van het boek, een interview met de auteur en de plannen om een Grebbelinieboek te maken, kunt u lezen in het decembernummer van Grebbelinie in Beeld, het donateursblad van de Stichting Grebbelinie.

Slag om Arnhem, Hennie Vaessen, uitgeverij Pelikaanpers Oosterbeek. € 14,95 per deel

Website Studio Vaessen Bestellen via bol.com Meer weten over de Slag om Arnhem? Bezoek Airbornemuseum Hartenstein. Hier zijn de boeken van Hennie Vaessen ook verkrijgbaar.

 


Terug naar het nieuwsoverzicht