Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Film Mei '40 schot in de roos voor HKU studenten

Door Bert Rietberg, SVGV, dinsdag 10 september 2013 19:22
Categorie: Geschiedenis

De film Mei '40 Vijf dagen oorlog. Geen schot gelost' heeft maandagavond 9 september een sfeervolle premiere beleefd. Stefan Rops en zijn talentvolle team hebben iets moois gemaakt van een niet eerder verteld verhaal in de Grebbelinie.

Geen schot gelost in premiere

Tevreden gezichten na de première van Mei 1940 in de fraaie zaal van Afas in Leusden.

Het uitgangspunt was even origineel als ambitieus; hoe vertel je een een boeiend verhaal in een oorlogsfilm waarin geen schot wordt gelost? Er werd veel gevraagd van het team onder leiding van regisseur Stefan Rops. Veel militairen die na de meidagen van 1940 uit Amersfoort en Spakenburg terugkeerden zullen er vooral over hebben gezwegen. Geen Duitser gezien, hun verhaal telde niet mee. Men ging al snel weer over op de orde van de dag. Terug naar de boerderij, bakkerij en fabriek. In de archieven van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vinden we ze nauwelijks terug. Als je niet geschoten had, wat had je dan te vertellen?

Stefan Rops bedankt zijn team. Naast hem Noëmi VilchezIn de film van de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht wordt duidelijk dat de meidagen ook vanuit deze invalshoek een interessant verhaal op kunnen leveren. Prima acteerwerk van de hoofdrolspelers, maar ook van de militairen die een bijrol kregen toebedeeld maakten er een geloofwaardig geheel van. Dat werd versterkt door de locatie waar de meeste opnames werden opgenomen: de loopgraven bij Hoeve de Beek in Woudenberg. Medewerking werd verleend door Nederland Paraat, de living-history groep die al enige tijd naam maakt in de Grebbelinie.

Bijzondere nachtopnames in de loopgraaf, fraaie beelden in de ochtend en avond, wisselende cameraopstellingen en effecten toonden aan dat de gemotiveerde groep iets bijzonders wilde maken van deze afstudeeropdracht van Stefan Rops. En daar zijn deze studenten van de HKU uitstekend in geslaagd.

Op 27 september zal de film (ca. 20 minuten) opnieuw worden vertoond tijdens de derde Platformdag in de Grebbelinie, een podium waar al eerder aandacht was voor het educatieve element én voor de vorm waarmee een en ander mogelijk werd gemaakt: crowdfunding. De investeerders die 9 september aanwezig waren zullen met voldoening naar het eindresultaat hebben gekeken.

Zie ook: facebook/mei40 Film bestellen voor € 10,-, nu met filmposter: mail naar mei1940.hku@gmail.com 

Filmstill Mei'40


Terug naar het nieuwsoverzicht