Er zijn geen evenementen gevonden
  • Volendamse eenden bij Werk aan de Glashut
    vrijdag 28 januari 1916
    Lees verder >>

Mooie ouverture Grebbelinie wandeltocht

Door Bert Rietberg SVGV, zondag 26 mei 2013 08:29
Categorie: Recreatie

Meer dan 200 deelnemers, prima weersomstandigheden en veel positieve verhalen van wandelaars maakten van de eerste Grebbelinie wandeltocht een succes. De grootste groep koos voor de tocht van 10 of 20 km, maar er waren ook 66 deelnemers die de 40 kilometer netjes binnen de tijd aflegden.

Wandeltocht door de Grebbelinie

Wandelaars op de liniedijk ter hoogte van Hoeve de Beek. De groep op de foto heeft dan 37 km afgelegd. (foto: Bert Rietberg)

Hoewel alle aandacht uitging naar de wandelaars van de huidige editie begon de voorbereiding op de volgende tocht in 2014 al op dezelfde dag. Tal van deelnemers werd naar hun ervaringen gevraagd en met hun suggesties wil de organisatie de tocht verder perfectioneren voor de volgende editie, de laatste zaterdag van mei 2014. Zo kan het uitgroeien tot een tocht die een vaste plaats krijgt op de wandelkalender voor sportieve mensen met oog voor een bijzonder landschap.

Wandelaars van de 40 kmZo konden de deelnemers deze keer de route volgen middels een routekaart én een routebeschrijving. Volgend jaar zal dit worden aangevuld met pijlen, minimaal op de plaatsen waar twijfel zou kunnen ontstaan. De positieve inbreng van de wandelaars werd door de organisatie zeer op prijs gesteld. Gelukkig wisten de wandelaars zaterdag 25 mei hun weg al goed te vinden en boden ook de aanwezige routestructuren uitkomst, zoals de klompenpaden en het grebbeliniepad.

In Woudenberg startte niet alleen de 40 km, maar ook een alternatieve wandeling van 10 km langs de oudste delen van de Grebbelinie. Zo begon de wandeling bij het Cultuurhuis naast 'De Schans'. Dit was een aarden verdedigingswerk uit ca. 1590 die nog zichtbaar is in het centrum van het dorp. In die eerste periode speelde ook de Woudenbergse Grift een belangrijke rol. De liniedijk en het Valleikanaal bestonden toen nog niet. Ook voerde deze wandeling langs het Henschotermeer dat zijn huidige vorm te danken heeft aan de zandafgravingen t.b.v. de Grebbelinie in de Tweede Wereldoorlog.

Route door de loopgraaf bij WoudenbergDe 66 deelnemers die de 40 km liepen, kwamen onderweg door Fort Daatselaar en langs het Fort aan de Buursteeg en de Batterij aan de Schalmdijk voordat men na vele kilometers even kon uitrusten bij 'De Uitrusting' die bij wijze van uitzondering voor deze wandeltocht op zaterdag geopend was. Aangezien ook de 10 km én de 20 km langs deze theeschenkerij voerden, werd het voor de doorgaans zo rustige pleisterplaats een gedenkwaardige dag. Naar verwachting zal er de komende week een nieuwe voorraad worden ingeslagen, want nadat de laatste wandelaar het pand had verlaten, was de bodem van de theekan en de soepketel wel in zicht.

De groep die voor de 20 kilometer koos, kwam o.a. langs het Werk aan de Engelaar, stempelpost 'De Kleine Weide' en de liniedijk. Ook hier relatief veel kilometers over onverharde wegen in een groene omgeving. Deze combinatie met veel cultuurhistorische elementen werd door vele wandelaars als onderscheidend ervaren.

Alle deelnemers die startten in Scherpenzeel, kwamen over de liniedijk en door de loopgraaf ter hoogte van Hoeve de Beek. Hier vervolgde men hun weg over het tracé dat op 13 mei 1940 met succes werd verdedigd door het Nederlandse leger bij een grootscheepse Duitse aanval. Tenslotte leidde de oude Lambalgerkeerkade uit 1745 naar de finish bij de Breehoek in Scherpenzeel. Voor diverse wandelaars was het de eerste kennismaking met de belangrijkste verdedigingslinie van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De Grebbelinietocht vormde zo een waardige afsluiting van de Grebbeliniemaand van 2013.

Wandeltocht 25 mei

Wandelaars van de eerste Grebbelinie wandeltocht rusten even uit bij een tankversperring. (foto: Geo van Geffen)

De organisatie was in handen van de werkgroep Grebbelinie Wandeltocht, geformeerd uit de drie VVV promotiecommissies van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg, aangevuld met Projectbureau SVGV en de Rabobank Woudenberg-Lunteren.


Terug naar het nieuwsoverzicht