Er zijn geen evenementen gevonden

Wandelpad Grebbelinie in de Neder-Betuwe geopend

Door Bert Rietberg, SVGV, vrijdag 17 mei 2013 13:50
Categorie: Recreatie

Op vrijdag 17 mei werd de linie voor de recreant weer een stukje langer. De 'vergeten Grebbelinie' in de Neder-Betuwe sluit voortaan aan op het wandelpad van het noordelijk deel. De opening werd verricht in het Veerhuis te Opheusden, het officiële startpunt van de wandeling.

Het Veerhuis te Opheusden

Het Veerhuis tegenover de aanlegplaats voor de pont fungeert als start- en eindpunt van de wandeling. (foto: Bert Rietberg)

Wethouder Schuurman met de folderMet de overhandiging van de wandelfolder aan wethouder Schuurman van de gemeente Neder-Betuwe werd de wandelroute 'De Betuwelinie' geopend. De wethouder met o.a. milieu, recreatie en toerisme in zijn portefeuille uitte zijn waardering voor het initiatief dat een stukje geschiedenis van de directe omgeving beleefbaar maakt.

De wandelroute van 27 km loopt niet alleen door de Neder-Betuwe, maar nodigt bezoekers tevens uit om de pont te nemen naar het noordelijk deel en de wandeling te vervolgen langs de voet van de Grebbeberg. Een bewuste keuze om beide delen van de linie aan elkaar te verbinden. Dit blijkt ook uit de routeaanduiding in dezelfde kleuren als het Grebbeliniepad. Tijdens de wandeling worden zowel Kesteren als Ochten aangedaan. Dit betekent een noord-zuid route, hetgeen volgens Bert van Setten van ANV Lingestreek in de Neder-Betuwe niet zo vanzelfsprekend is. "De meeste bestaande routes lopen hier oost-west en ook daarom is deze wandelstructuur van betekenis om op andere paden aan te sluiten, zoals de struinroutes 4 en 5". Daarmee wordt een ontbrekende schakel ingevuld.

Het wandelpad is in de Neder-Betuwe geheel bewegwijzerd en voert o.a. door weide-vogelgebied Eldikse Veld en natuurlijk langs de Spees, het meest noordelijk element van de verlengde Grebbelinie uit 1799. De gloednieuwe folder is o.a. verkrijgbaar bij Camping de Linie en het Veerhuis aan de Veerweg 1 te Opheusden. De folder kan tevens worden gedownload via de website van ANV Lingestreek.


Terug naar het nieuwsoverzicht