Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Generaal van Uhm opent loopgraaf in stijl

Door Bert Rietberg (SVGV), vrijdag 10 mei 2013 17:12
Categorie: Geschiedenis

Met een ferme knal uit een historisch geweer werd de loopgraaf in Woudenberg op 10 mei 2013 heropend. De datum was aanleiding voor generaal van Uhm om tijdens zijn toespraak nadrukkelijk stil te staan bij geschiedenis van de Duitse inval en de weerstand die bij Scherpenzeel geboden werd in de meidagen van 1940. Eén en ander werd omlijst door een flink aantal re-enactmentsoldaten van het 15e Regiment Infanterie onder leiding van sergeant Erik de Bruin.

Opening Nederland Paraat met Generaal van Uhm

Generaal van Uhm tijdens zijn toespraak over de Grebbelinie bij Scherpenzeel. (foto Bert Rietberg)

Ondanks het wisselende weer waren weer vele honderden mensen afgekomen op de vrijdagmiddag waarop Nederland Paraat zich traditiegetrouw presenteert aan het publiek op Hoeve de Beek. Na de toespraken van burgemeester Colijn en de generaal volgde men de soldaten van het 15e Regiment Infanterie naar de loopgraaf. 

De loopgraaf is vrijwel geheel opnieuw gebouwd met nieuw hout, nieuwe vlonders op de bodem en een flink aantal extra meters die het onderkomen voor pag met de rest van de loopgraaf verbindt. Er is tevens een ruimte gecreeerd voor de wacht, een piketpost. Na een alarm spoedden de militairen zich naar het vuurbanket om zich teweer te stellen tegen de vijand die zich volgens het verhaal inmiddels ter hoogte van de molen bevond. Hiermee werden de militairen herdacht die er op 13 mei 1940 in slaagden om een aanval van het Duitse leger af te slaan.

Keukentent met soldaat Meeuwisz

Soldaat Meeuwisz schilt onverstoorbaar piepers, terwijl het publiek een dunschiller adviseert. "Ik weet niet wat dat is", blijft de re-enactmentsoldaat in zijn rol. (foto: Bert Rietberg)  

Na de plechtigheden kon men kennis maken met de vernieuwde bandritzer en reed een vrachtwagen van de luchtmobiele brigade het terrein op. Hoeve de beek zal ook morgen het centrum zijn van de Grebbeliniedagen. Naast de vertrouwde elementen als de expositieruimte, de bandritzer en de wagen van luchtmobiel is er tevens een schilderijenexpositie, een klompenrace, een markt van Woord en Daad, een gezellig terras, boekverkoop, Canadezen en kinderen kunnen er hun eigen Grebbelinieschilderij maken. Voorts worden er raftvaarten gedaan op het Valleikanaal, waar tevens kano's worden verhuurd bij de kanosteiger.

De Recreatieondernemers Grebbelinie hebben een en ander mogelijk gemaakt door een subsidie aan te vragen bij Projectbureau SVGV. Met een bijdrage van de provincie Utrecht kan het publiek een maand lang kennis maken met tal van bijzondere locaties en initiatieven.

Zie ook programma Grebbeliniemaand.


Terug naar het nieuwsoverzicht