Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Sporen van oorlog in de Grebbeliniemaand

Door Bert rietberg, SVGV, donderdag 09 mei 2013 13:37
Categorie: Recreatie

Vóór 2008 keek geen archeoloog naar de sporen van de 2e Wereldoorlog om. Sindsdien is dat veranderd. Op woensdag 8 mei leidden archeologen van RAAP grote groepen belangstellenden langs de sporen van oorlog op de Grebbeberg. Zaterdag 11 mei is er een nieuwe kans om een archeoloog te ontmoeten op het Fort aan de Buursteeg bij Veenendaal.

Archeologie Grebbeberg

Jobbe Wijnen legt namens Archeologisch Adviesbureau RAAP uit hoe de sporen het verhaal vertellen van de gevechten op de Grebbeberg tijdens de meidagen van 1940. (foto: Bert Rietberg) 

De provincie Utrecht laat langs de drukke provinciale weg N225 tussen Elst en Rhenen een fietspad aanleggen. In geselecteerde delen van het tracé is archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek werd gedaan door middel van het graven van proefsleuven en onderzoek met detectieapparatuur. Op woensdag 8 mei kreeg het publiek de kans om kennis te nemen van de voorlopige resultaten.

Proefsleuf stoplijn GrebbebergDe wandeling onder leiding van een medewerker van RAAP voerde eerst langs archeologische werkzaamheden van enige tijd geleden op de berg. Zo werd een restant van een gietstalen kazemat getoond, waar het bureau samen met Stichting de Greb onderzoek had gedaan. Vervolgens kreeg de wandeling een extra dimensie omdat de route van de aanvallende Duitse troepen langs de provinciale weg werd gevolgd. Concentraties van Duitse hulzen ten oosten van de huidige Erebegraafplaats duidden op de plaats waar de aanvallers in dekking gingen en het vuur openden op de Nederlandse stoplijn. Granaatscherven bij de roggeakker leken afkomstig van het Duitse artillerievuur dat vooraf ging aan de aanval op de Grebbeberg. Verderop werden de doppen van de Duitse steelhandgranaten gevonden. Deze schroefdoppen markeren de plek waar de handgranaten gereed werden gemaakt om te werpen naar de Nederlandse stoplijn.

Er werden geen resten van Nederlandse handgranaten gevonden hetgeen overeen komt met de gevechtsverslagen, waarin de verdedigers melding maakten dat ze de aanval niet met handgranaten konden tegenhouden. In de proefsleuf ontdekten de archeologen enige hulzen van geweerhulzen die het verzet benadrukten. Ook hulzen van een pistool werd gevonden. Dit wapen werd doorgaans gebruikt in het nabijgevecht.

Wie de rondleiding heeft gemist heeft nog een tweede unieke kans om uitleg te krijgen van een archeoloog. Op het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal en Renswoude doet een archeoloog verslag van onderzoek in dit grootste fort van de Grebbelinie. Weliswaar zijn hier geen grote gevechten geweest, maar dat wil niet zeggen dat er geen vondsten zijn gedaan. Op het terrein zijn tal van sporen van oorlog gevonden. Er is tevens een projectleider aanwezig van de provincie Utrecht. Het fort is geopend tussen 10.00 en 12.00 uur. Zie ook: het programma van 11 mei. Goed wandelschoeisel op het fort wordt aanbevolen.

Route Buursteeg Hoeve de BeekU kunt het bezoek aan het fort combineren met een fietstocht naar Hoeve de Beek(10 km), waar u nog veel meer kunt zien van de Grebbelinie. De routebeschrijving hiernaast kunt u vergroten en uitprinten. Uiteraard kunt u beide punten ook met de auto bezoeken, er zijn bij Hoeve de Beek voldoende parkeerplaatsen.

Fort aan de Buursteeg-Noord: Dijkje 1, Renswoude

Hoeve de Beek: Brinkkanterweg 23, Woudenberg


Terug naar het nieuwsoverzicht