Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Na 70 jaar monument voor gecrashte Halifax

Door J. Stutvoet, redactie Bert Rietberg, dinsdag 23 april 2013 16:39
Categorie: Geschiedenis

Op 22/23 juni 1943 crashte een Halifax bommenwerper op de boerderij De Wetering aan de Kerkstraat te Renswoude. Zeventig jaar na het fatale incident is er het voornemen om nabij deze plaats ter nagedachtenis een monument op te richten.

Kasteelbos Renswoude

Het kasteelbos te Renswoude. Iets verderop stortte de bommenwerper neer met zeven bemanningsleden.

In een gezamelijk initiatief van de Historische Vereniging "Oude Renswoude" en Bert van Beek, die zich inzet voor de realisatie van dit soort monumenten, wordt hard gewerkt om zeventig jaar later nabij deze plek het monument te onthullen. Men is verheugd dat de gemeente Renswoude, de huidige bewoners (de familie Vlastuin) en Dirk Verbeek van de Nijborg allen hun medewerking hebben toegezegd.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Daarbij is o.a. aandacht voor het ontwerp, de tekst, de zoektocht naar nabestaanden, en uitnodigingen naar o.a. de RAF en Koninklijke Luchtmacht.. Voor Oud-Renswoude coördineren Ab Rebergen en Jan Stutvoet deze actie. Het historisch onderzoek wordt geleid door Bert van Beek en Wim van de Burgt, beiden uit Overberg, die studies van deze crashes hebben gemaakt. De overledenen liggen begraven op de Algemene Begraafplaats 'Rusthof' te Leusden, maar op de plaats zelf herinnert niets meer aan wat zich hier afspeelde en dat hopen de initiatiefnemers nu recht te zetten.

Oproep: Indien u nog over informatie beschikt of iemand kent die nog wat weet over deze tragische gebeurtenis dan willen de onderzoekers u uitdrukkelijk verzoeken om in verband met het historisch onderzoek contact op te nemen via halifaxrenswoude@gmail.com  of bellen met Ab Rebergen 572201 of Jan Stutvoet 572769

Zie ook: De neergestorte Halifax in Renswoude, op de website van de Stichting Grebbelinie in't Vizier...


Terug naar het nieuwsoverzicht