Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Filmopnames Voor God en Vaderland in de Grebbelinie

Door Tekst en redactie: Bert Rietberg, SVGV, zaterdag 23 februari 2013 13:23
Categorie: Geschiedenis

Op vrijdag 22 februari arriveerde de filmploeg van Zapp in Woudenberg om opnames te maken voor een nieuwe aflevering van "Voor God en Vaderland".

Voor God en Vaderland

De filmploeg in gesprek met 'Nederland Paraat' . Achter de Nederlandse militairen is ook een Duitse soldaat zichtbaar.

De Grebbelinie is een gebied vol verhalen. Geen wonder dat met enige regelmaat filmploegen neerstrijken in de linie om te vertellen wat zich hier heeft afgespeeld. Ook voor thema's als moed, verdriet, verbondenheid, vertrouwen, strijd en geloof blijkt het gebied een passend decor.

Voor de (kerk)geschiedenisserie 'Voor God en Vaderland' maakten de filmmakers de reis naar Woudenberg, waar zowel de boerderij als de loopgraaf plaats van handeling waren. De neerdwarrelende sneeuwvlokjes maakten het de ploeg niet makkelijk, aangezien vele gebeurtenissen in de linie zich afspeelden in de voorjaarsdagen van mei 1940.

Op de set van 'Voor God en Vaderland'In deze aflevering trok presentatrice Anne-Mar Zwart het uniform aan van een soldaat in het Nederlandse leger. Ze werd in haar presentatie gesteund door werkgroepen van de Vereniging Historische Militaria. Zowel 'Nederland Paraat' als 'Den Vijand' speelden mee. Deze 'levende geschiedenisgroepen' zorgen ervoor dat de militaire geschiedenis beleefd kan worden door de uniformen, maar vooral ook door de wijze waarop de militairen 'acteerden'. Dat betekende dat men net als in de winter van 1939-1940 aan het werk ging in de loopgraven. De Stichting Grebbelinie in't vizier moet de werkzaamheden met plezier hebben bekeken; in het voorjaar ontvangt men weer de eerste schoolklassen in de loopgraaf, die vanwege de winterse omstandigheden nog niet geheel klaar zijn voor bezoek.

Op de 'set' bij Hoeve de Beek waren bijzondere tafereeltjes waar te nemen. Tijdens de pauzes zaten Nederlandse en 'Duitse' militairen gemoedelijk samen aan de koffie. De oorlog heeft de kerkgeschiedenis echter dramatische verhalen opgeleverd die tot nadenken stemmen. Een belangrijk en aangrijpend verhaal is dat van Titus Brandsma. Brandsma was een priester die anti-Joodse maatregelen veroordeelde en zich verzette tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke scholen. De bezetter liet hem oppakken en via de Scheveningse gevangenis, Kamp Amersfoort en Kleef kwam hij terecht in Dachau waar hij 26 juli 1942 overleed aan een dodelijke injectie. In 2005 werd hij door de bevolking van Nijmegen uitgeroepen tot 'grootste Nijmegenaar aller tijden'. Aangezien 'Voor God en Vaderland' een jeugdserie betreft, zal het verhaal op een toegankelijke manier worden gebracht.

Wanneer de aflevering te zien is bij de Evangelische Omroep, wordt dat gemeld op deze site. Eerdere afleveringen zijn te bekijken via uitzending gemist.


Terug naar het nieuwsoverzicht