Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Studenten HKU maken film over Grebbelinie

Door Bert Rietberg, Projectbureau Vallei en Heuvelrug, maandag 17 december 2012 12:10
Categorie: Projecten

De Grebbelinie werd in mei 1940 verdedigd door ca. 50.000 Nederlandse soldaten. Een flink deel daarvan moest zich na de doorbraak op de Grebbeberg terugtrekken, zonder ook maar een schot gelost te hebben. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten uit Utrecht maken een film over dit onderbelichte onderwerp.

Screenshot Mei 1940 Geen schot gelost

Screenshot uit 'Mei 1940 Geen schot gelost'.

Mei 1940 Geen schot gelostDuizenden Nederlandse soldaten zagen voor het eerst Duitse uniformen na de capitulatie (15 mei 1940). Vliegtuigen hadden ze wel zien overkomen, het geluid van afweergeschut in de verte, verwarde berichten uit de commandopost. Ze hadden gezien hoe landmijnen geplaatst werden en versperringen opgericht. Ze waren meegegaan op patrouille en teruggekomen zonder enig spoor van de vijand. Vele geruchten deden de ronde. Er zouden parachutisten achter de Grebbelinie zijn geland, er waren lichtsignalen gezien, gasbollen gesignaleerd en er konden spionnen en verraders in de buurt zijn.

Thuisgekomen overheerste de opluchting over de veilige terugkeer. Wanneer naar gevechten werd gevraagd moest veelal worden gemeld dat de Duitsers hun stellingen niet hadden aangevallen en dat het geweer ongebruikt was ingeleverd. Men ging weer over op de (verstoorde) orde van de dag. Hadden deze militairen werkelijk niets meegemaakt?

Regisseur Stefan Rops (links) en Ivan HidayatStudenten van de HKU werken aan een film over dit onderwerp. De regie is in handen van Stefan Rops. De film is zijn afstudeerproject, waar hij aan werkt met Jasper de Bruijn en Noëmi Vilchez, die de productie voor hun rekening nemen. In november 2012 werd de trailer opgenomen en gemonteerd, waarbij de sfeer van de film zoveel mogelijk wordt weergegeven. Daarbij kreeg de filmploeg tijdelijk versterking van cameraman Ivan Hidayat. In de trailer speelt regisseur Stefan Rops de rol van een soldaat, die gespannen zijn weg zoekt door de loopgraven. In de film zal een andere acteur het Nederlandse uniform dragen.

Tijdens de Platformdag in de Grebbelinie op 25 januari 2013 wordt de trailer getoond en kan er kennis worden gemaakt met de initiatiefnemers. Op deze ontmoetingsdag, die start in restaurant 'De Dennen', is aanvullende informatie verkrijgbaar over de film "Mei 1940 Vijf dagen oorlog. Geen schot gelost".

U kunt zich tot 14 januari opgeven voor de platformbijeenkomst  op 25 januari 2013. Op deze middag wordt aandacht besteed aan diverse onderwerpen zoals co-creatie en ondernemen in de Grebbelinie. Het startschot van deze manier van (samen)werken wordt gegeven in het herstelde Fort Daatselaar. Ook het Werk aan de Engelaar wordt (te voet) bezocht, waarbij u tekst en uitleg kunt krijgen van vrijwilligers van o.a. de Stichting Grebbelinie. Vogelkenner Nico de Haan neemt de bezoekers mee in vogelvlucht door de linie. 

Nu al meer weten over het filmproject: facebook.com/mei1940 

Hieronder één van de twee teasers die tijdens de Platformbijeenkomst in Renswoude aan het publiek werden getoond door Stefan Rops van de HKU.


Terug naar het nieuwsoverzicht