Er zijn geen evenementen gevonden

Leusden bouwt verder met coupures liniedijk

Door Gem. Leusden, H.P. Reinders, red. B. Rietberg, maandag 03 december 2012 19:19
Categorie: Projecten

In het kader van de Grebbelinie boven water zijn er bij de Asschatterkeerkade coupures aangelegd om de structuur van de linie beter zichtbaar te maken. Eerder werd bij het Voorwerk van de kade al een dergelijke coupure gemaakt.

Coupure Asschatterweg

Zandzakken stapelen langs de Asschatterweg. (foto H.P. Reinders)

Om de hele samenhang van de liniedijk en de keerkades beter te laten zien worden er in de liniedijk zelf nu  ook coupures van zakken aangelegd. Deze dagen wordt er in de Asschatterweg een betonzakcoupure aangelegd als onderdeel van de aanleg van het  nieuwe fietspad en de fietsbrug over het Valleikanaal.  Ook deze coupures zijn gemaakt volgens het zelfde principe van zandzakken gevuld met betonmortel.  Daardoor ontstaat er een militaire en robuuste uitstraling.  De jute zakken vergaan met de tijd en de afdruk in cement blijft achter waardoor de indruk van zandzakken blijft bestaan.  Het voornemen is om deze coupures ook aan te leggen bij de andere doorsnijdingen van de liniedijk, tot aan Woudenberg  aan toe.

Leusden Brug AsschatterwegDe Stichting Grebbelinie volgt de aanleg nauwgezet en laat weten tevreden te zijn over de werkzaamheden. De liniedijk wordt niet aangetast, maar juist versterkt op een herkenbare manier. Het voorwerk van de Asschatterkeerkade had al eerder een dergelijke aanpak gekregen.

De verkeersveiligheid gaat duidelijk vooruit met het nieuwe fietspad en de nieuwe fietsbrug (foto) over het Valleikanaal. Naast het algemene belang wordt hierdoor de linie ook beter beleefbaar. De vormgeving van de brug werd ontleend aan het ontwerp van landschapsarchitect Michael van Gessel, die voor de hele linie een 'huisstijl' heeft ontwikkeld. Hierdoor wordt de samenhang van de linie zichtbaar gemaakt.


Terug naar het nieuwsoverzicht