Er zijn geen evenementen gevonden

Stichting Grebbelinie in't Vizier werkt opnieuw aan de toekomst

Door Bert Rietberg, Vallei & Heuvelrug, donderdag 15 november 2012 14:13
Categorie: Projecten

De Stichting Grebbelinie in't Vizier werkt hard aan het herstel van de loopgraaf in de liniedijk. Het complex wordt tevens uitgebreid met piketpost en een extra loopgraaftracé.

Loopgraaf Woudenberg

Stichting Grebbelinie in't Vizier aan het werk bij het nieuwe loopgraaftracé. Rechts op de achtergrond de container met nieuwe schotten voor de loopgraafwanden(foto Bert Rietberg, Vallei & Heuvelrug)

Opening mei 2005Met musketvuur en trompetgeschal werd de loopgraaf geopend in 2005. Korte tijd later moest men alles weer dichtgooien omdat beschadiging dreigde van een belangrijke waterleiding. Deze bleek dichterbij de de gegraven stellingen te liggen dan iedereen dacht, ondanks navraag bij alle denkbare instanties. Stichting Grebbelinie in't Vizier liet zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan en besloot na de nodige aanvullende studie en overleg de loopgraaf iets verderop aan te leggen. 

Toen bij deze werkzaamheden een deel van een onderkomen voor pantserafweergeschut werd aangetroffen besloot men deze ook te reconstrueren met rondhout. De vondst van het beton gaf tevens aan dat er op de historisch juiste plaats gewerkt was. Vijf jaar lang zou het project duren had men zich bij aanvang voorgenomen; duizenden schoolkinderen bezochten in deze periode de unieke plek, gecombineerd met een bezoek aan Hoeve de Beek. De loopgraaf was nog mooier geworden dan het oorspronkelijke ontwerp, compleet met schietgaten en mitrailleurpost.

Afgelopen jaar was er weer een verhuizing nodig. Nu ging het om de vertrouwde expositieruimte op de zolder van Hoeve de Beek, die moest worden leeggemaakt vanwege nieuwe bewoners op de monumentale boerderij. De stichting besloot er het beste van te maken en kreeg de kans een nieuwe expositieruimte op te bouwen in de schuur naast de hoeve. De inspanningen werden beloond met het bezoek van ca. 1200 schoolkinderen in 2012, die aan de hand van gidsen meer leerden over de Grebbelinie.

Loopgraaf WoudenbergHet hout van de loopgraaf begon echter te rotten en de groep moest zich opnieuw bezinnen op de toekomst. Vanuit de vindingrijkheid en creativiteit die de stichting zo kenmerkt, slaagde men erin om met nieuwe energie te beginnen aan het herstel van de houten stellingen. Deze week zijn de eerste schotten geplaatst en uiteraard werden in deze herstelperiode plannen gemaakt om het project nog verder te verfraaien. Naar ontwerp van de heer J. Lagerweij wordt nu gebouwd aan een verbindend loopgraaftracé met piketpost naar het onderkomen voor pantserafweergeschut. Voorts wordt er gebruik gemaakt van hout dat veel langer meegaat, zodat de loopgraaf niet alleen mooier, maar tevens duurzamer is. Een mooi staaltje van de Grebbelinie boven Water in Woudenberg.

Fotoalbum Geo van Geffen... Naar de blog van de Stichting Grebbelinie in't Vizier... 


Terug naar het nieuwsoverzicht