Er zijn geen evenementen gevonden

Gevangen in het Land tussen Arnhem en de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, SVGV, donderdag 06 september 2012 12:12
Categorie: Geschiedenis

In 2010 schreef Jan Blokker 'Oorlog in je Achtertuin'. "Toen het boek verscheen, wist ik dat ik binnen afzienbare tijd op het onderwerp terug zou komen", meldde de auteur. Op 5 september werd deze belofte ingelost met de presentatie van het nieuwe boek "Achter de laatste brug".

Boekpresentatie Jan Blokker

'We'll meet again' in beeld: Auteur en historicus Jan Blokker ontmoet één van de geinterviewden, de heer C. van de Waal uit Rhenen.  (foto Bert Rietberg, SVGV)

In een pakkende inleiding op de presentatie vertelde Jan Hovers (directeur van Museum Hartenstein) dat dé geschiedenis niet bestaat. Het wordt getuige zijn betoog gekleurd (geduid) door de persoon die het beschrijft. Opvallend en tegelijk begrijpelijk noemde hij het dat in vrijwel alle publicaties en documentaires vooral de excessen aan de orde komen. Slechts mondjesmaat is er volgens hem in publicaties aandacht voor het alledaagse leven. Deels omdat de getuigen hun eigen oorlogservaringen niet deelden, omdat ze deze niet zo belangrijk vonden in vergelijking met de verhalen van de soldaten. En ook omdat er na de oorlog behoefte was de ogen op de toekomst te richten en (voorlopig) niet meer om te kijken.

"Tijdens de oorlog probeert men zoveel mogelijk vast te houden aan het alledaagse." Zowel auteur Jan Blokker als museumdirecteur Jan Hovers zijn gefascineerd door de 'kleine geschiedenis', die de 'grote geschiedenis' inkleurt en van context voorziet. In het boek Achter de laatste brug is er een podium gecreeerd voor 11 ooggetuigen. Een boek over gewone mensen in merkwaardige omstandigheden, noemde Jan Hovers het.  

Achter de laatste brugJan Blokker werd niet alleen geprezen om zijn historische kennis en inlevingsvermogen, maar ook voor zijn 'ambachtelijk' vlotte pen en het vermogen de ooggetuigen aan het woord te laten en in de juiste historische context te plaatsen. Josje Kramer van uitgeverij Querido was getroffen door de mate van detail in de verhalen van de ooggetuigen en citeerde daartoe een passage van het verhaal van dhr. C. van de Waal uit Rhenen.

In het boek 'Achter de laatste brug' worden de levens gevolgd van ooggetuigen in het gebied tussen Arnhem en de Grebbelinie. Deze mensen zaten na het mislukken van Market Garden in een soort niemandsland tussen bezetters en geallieerden. Jan Blokker vroeg zich af hoe men omging met deze totale verstoring van het dagelijks leven.

Jan Blokker benadrukte dat het wat hem betreft niet zijn boek was, maar het boek van de mensen die hem hadden toegelaten in hun huis, foto's toonden en verhalen lieten optekenen. Het boek werd mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Voormalig Gast- en weeshuis Rhenen, de provincie Gelderland en Projectbureau SVGV.

Achter de laatste brug. Gevangen in het land tussen Arnhem en de Grebbelinie. Jan Blokker, uitgeverij Querido, ISBN: 978 90 214 4239 6, Paperback, 256 pagina's, prijs € 19,95


Terug naar het nieuwsoverzicht