Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Gelegerd in Gelderland 23 juni van start

Door Bert Rietberg, donderdag 21 juni 2012 18:09
Categorie: Geschiedenis

Op zaterdag 23 juni 2012 gaat Gelegerd in Gelderland van start, het grootste erfgoedfestival van Nederland. Tijdens dit drie maanden durend festival zullen, verspreid over de provincie, ruim 200 verschillende activiteiten worden georganiseerd. In die activiteiten wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen. Aangezien de Grebbelinie op de grens van Utrecht en Gelderland ligt, zullen er regelmatig activiteiten zijn in het schootsveld van de linie.

Bandritzer op de Grebbeliniedag

De Bandritzer tijdens de try-out, verscholen in het groen tijdens de Grebbeliniedagen op Hoeve de Beek (Foto:Rietberg)

In de Grebbelinie kon men al kennismaken met het erfgoedfestival door middel van de Bandritzer. Tijdens de Grebbeliniedagen stond deze bijzondere wagen opgesteld bij Hoeve de Beek. Het betrof een try-outperiode die met veel enthousiasme werd verwelkomd. Als u het gemist heeft kunt u deze rondreizende multimediashow op veel plaatsen en bij diverse evenementen tegenkomen. Eén van de te kiezen filmpjes handelt over de Slag om de Grebbeberg.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 23 juni op op Landgoed Bronbeek,Velperweg 147 in Arnhem. Tijdens een spetterend, en gratis toegankelijk evenement kunnen bezoekers tussen 10 en 16 uur kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis. Om 12.30 uur wordt bij de geschutsopstelling van de Gele Rijders het officiële startschot voor het festival gegeven door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland en luitenant-generaal Mart de Kruif, namens de Commandant der Strijdkrachten.

Fort aan de BuursteegHet programma biedt een voorproefje van enkele hoogtepunten uit het festival. U ontmoet er Romeinse gladiatoren, Middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog, KNILmilitairen, Gele Rijders en hedendaagse militairen van diverse landmachteenheden. Meer informatie over de activiteiten en waar de Bandritzer staat is te vinden op de website www.gelegerdingelderland.nl 

In het kader van het festival wordt op 1 september een rondleiding gehouden in het Fort aan de Buursteeg, dat in de 18e eeuw nog gedeeltelijk in Gelderland lag. Meer informatie over deze rondleiding vindt u op deze website. De wandeling is zowel voor donateurs van de Stichting Grebbelinie als 'eenmalige' bezoekers bedoeld. Deelnemers ontvangen tijdens de wandeling een kaartje van het fort, maar ook een programmaboekje en algemene info over Gelegerd in Gelderland.


Terug naar het nieuwsoverzicht