Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Restauratie kazemat geeft Grebbelinie in Veenendaal extra kleur.

Door Bert Rietberg, SVGV, vrijdag 01 juni 2012 11:49
Categorie: Projecten

In Veenendaal is de restauratie van een monumentale kazemat in de Grebbelinie feestelijk afgerond. Wethouder Hollander verrichtte de opening door een replicabordje te bevestigen boven de ingang van ‘stelling 43 A’. Deze locatie kreeg landelijke bekendheid tijdens de mobilisatieperiode, toen de kazemat in 1940 werd bezocht door een grote afvaardiging van de Tweede Kamer. De stellingen en inundaties maakten zoveel indruk dat men gerustgesteld huiswaarts ging. Als de linie overal zo sterk zou zijn als in Veenendaal, kom men zich in het westen tamelijk veilig voelen.

Opening kazemat Veenendaal

Wethouder A. Hollander tijdens de opening van de kazemat in Veenendaal(Foto Gerard Muller, Stichting Grebbelinie)

Hoewel de stellingen tijdens de meidagen onbeschadigd bleven, trad er spoedig verval in. Luiken en deuren werden verwijderd, een toegang dichtgemetseld en de loopgraven dichtgegooid. Na de oorlog kwam de kazemat te liggen in een achtertuin. De bewoners konden niet voorkomen dat de toestand van het relict door betonrot sterk achteruit ging. Tijdens monumentendagen en openstellingen voor  schoolklassen moesten de bezoekers steeds meer een weg zoeken tussen het afbrokkelende beton en de roestige uitsteeksels. 

Met bijdragen van de provincie Utrecht en de gemeente Veenendaal is de kazemat aan de Valleistraat prachtig gerestaureerd. Het –voor Nederlandse begrippen- imposante exemplaar met zeven schietgaten ligt er weer bij als in zijn vooroorlogse dagen, inclusief replicadeuren en luiken. Bovendien werd een beschermende laag verf aangebracht in de originele camouflagekleuren van 1940. De restauratie werd begeleid door projectbureau SVGV, waar men werk maakt van ‘de Grebbelinie boven Water!’, het gebiedsprogramma van de provincie Utrecht.

Wethouder A. Hollander opent kazematVrijwilligers van de Stichting Grebbelinie en scholieren uit Ede droegen hun steentje bij aan de werkzaamheden. Historische gegevens als bestekken, foto’s en tekeningen werden opgediept uit archieven en gedeeld met de aannemers. De eigenaren van de tuin verzorgden het straatwerk rond de kazemat, zodat deze op bijzondere dagen weer bezichtigd kan worden.

Twee soldaten van ‘Nederland Paraat’ traden op in historisch uniform van het Nederlands leger. Zij hesen de vlag met enkele kinderen en de wethouder om aan te geven dat het militaire gebouw tevens de herinnering levend houdt aan de bewogen meidagen van 1940.

Ook buiten de monumentendagen om is de kazemat vanaf de openbare weg te bewonderen. De provincie Utrecht liet er enige tijd geleden al een informatiepaneel plaatsen om passanten te wijzen op een bijzonder stukje geschiedenis van de Grebbelinie in Veenendaal.

Realisatie restauratie S7 Bijdrage
Provincie Utrecht Gebiedsprogramma Grebbelinie Boven Water!
Gemeente Veenendaal Subsidie gemeentelijke monumenten
Projectbureau SVGV Projectleiding
Restaurateur Van Milt Restauraties beton, ijzer, schilderwerk
Konstruktiebedrijf Roodenburg Vervaardiging en plaatsing replicadeuren en luiken
 Adviesbureau Grebbelinie Adviezen camouflage, historische details
Stichting Grebbelinie Historisch onderzoek, inspecties
Scholieren 't Streek, Ede Werkvoorbereiding, maatschappelijke stage
Fam. Valkenburg Straatwerk, tuinaanpassing, ondersteuning

Terug naar het nieuwsoverzicht