Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Amersfoort, coupure van betekenis

Door Han Gerlings, fietsboot Eemlijn, maandag 21 mei 2012 18:26
Categorie: Recreatie

Wethouder Menno Tigelaar voerde op Grebbeliniedag een openbaar gesprek met twee Amersfoortse ambassadeurs Grebbelinie (GL) en met Annet Werkhoven, auteur van het boek 'De Grebbelinie, van onder tot boven'.

Gesprek Grebbeliniedag

Grebbelinieambassadeur Han Gerlings wijst de wethouder Tigelaar op aanknopingspunten in het boek van Annet Werkhoven.

De Amersfoortse ambassadeurs GL hadden de gemeente voorstellen gedaan om de GL, die inmiddels door de regering tot Rijksmonument is verheven, meer bekendheid te geven. De wethouder meldde dat een ambtelijke projectgroep komende week een bezoek zal brengen aan de geheel gerenoveerde Aschatterkeerkade in Leusden om inspiratie op te doen voor een geplande opknapbeurt van de kazematten op het Amersfoortse deel van de GL-dijk.

In 2014 zal het Waterschap deze dijk langs de Eem versterken en terugbrengen in zijn oorspronkelijke Grebbelinieprofiel. Tegelijkertijd worden een wandel- en rijwielpad op deze dijk gerealiseerd.

Annet Werkhoven overhandigde wethouder Tigelaar (o .m. portefeuille Onderwijs) een exemplaar van haar boek, geschreven voor de hoogste groepen van de basisschool om de leerlingen vertrouwd te maken met de lokale geschiedenis in de 'eigen achtertuin'. Zij vertelde hoe vier groepen van Amersfoortse basisscholen de afgelopen week aan de hand van haar boek een fiets(boot)excursie GL hadden gemaakt. De leerlingen en de twee 79-jarige vrijwilligers, die als jochies van 7 jaar het begin van WOII hadden meegemaakt en de kinderen hun jeugdervaringen vertelden, waren allemaal erg enthousiast.

Tijdens dit openbare gesprek maakten deze beide vrijwilligers dezelfde fiets(boot)excursie opnieuw, maar nu met 18 volwassen passagiers van de fietsboot, die ook zeer verrast bleken door deze kennismaking met de Grebbelinie.

De deelnemers aan het openbare gesprek gaan zich bezinnen op mogelijkheden om de GL méér bekend te maken.

Meer informatie over de fietsbootexcursie...

Te koop via deze site: De Grebbelinie van onder tot boven...


Terug naar het nieuwsoverzicht