Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Openbaar gesprek over het Grebbeliniegevoel in Amersfoort

Door Han Gerlings, redactie Bert Rietberg SVGV, maandag 07 mei 2012 08:44
Categorie: Recreatie

Wat is de toekomst van de Grebbelinie in Amersfoort? De liniedijk in de stad is op veel plaatsen verdwenen, maar er is volop belangstelling voor het Rijksmonument. Hoe kan er weer gebouwd worden aan het Grebbeliniegevoel in de Keistad?

RCE Amersfoort

Links het gebouw van de RCE, waar de rijksmonumentstatus werd voorbereid. Op de achtergrond rechts het historische hart van Amersfoort, waar aan het Grebbeliniegevoel wordt gewerkt. (foto Bert Rietberg, SVGV)

Op het ‘zandpleintje’ (tussen Restobar Zandfoort aan de Eem en de Kleine Koppel en de twee delen van het binnenvaartschip De Schipbreuk) organiseren de Amersfoortse ambassadeurs van de Grebbelinie een openbaar gesprek. Belangstellenden kunnen 19 mei kennis nemen en meepraten over hun plan om de komende jaren het Grebbeliniegevoel in Amersfoort te laten toenemen. Amersfoort is de grootste stad aan de Grebbelinie, Rijksmonument sinds 2011. Met die status is deze verdedigingslinie de komende jaren recreatief en toeristisch interessanter geworden: hoog tijd om de herinnering aan die verdedigingslinie weer nieuw leven in te blazen.

Wethouder Menno Tigelaar zal met de aanwezigen praten over het plan van de Amersfoortse ambassadeurs Grebbelinie. Annet Werkhoven, auteur van het boek ‘De Grebbelinie, van onder tot boven’ voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool zal iets vertellen over de opzet van haar boek; én over de ervaring van vier groepen leerlingen in de afgelopen dagen.

De ambassadeurs op zoek naar organisaties die willen helpen om het Grebbelinie verder ter ontwikkelen.

Paul Tigelaar, directeur van VVV Amersfoort zal vertellen hoe zijn organisatie de komende jaren zal proberen meer toeristen te interesseren voor de Grebbelinie in Amersfoort. Iedereen die de Grebbelinie een goed hart toedraagt en aan dit gesprek wil deelnemen, is zaterdag 19 mei van harte welkom.

Het gesprek op het ‘zandpleintje’ bij Zandfoort aan de Eem begint om 10.15 uur en duurt ca. vijf kwartier. Zie programma Grebbeliniedag.

Evertsenstraat 1935Meer weten van de Grebbelinie in Amersfoort? Bestel Grebbelinie in Beeld en ontvang voor € 9,90 inclusief verzendkosten de nummers 1-4 bij u thuis. In elk nummer wordt een deel van de Grebbelinie in Amersfoort besproken. Grebbelinie in Beeld is een initiatief van de Stichting Grebbelinie. De stichting is op zoek naar foto's van de Grebbelinie in Amersfoort, waarmee een bijdrage geleverd kan worden aan het 'Grebbeliniegevoel'. Reacties zijn welkom op info@grebbelinie.nl

Hiernaast een foto van de Evertsenstraat in 1935. Op de achtergrond is de liniedijk nog net zichtbaar. Met vergelijkbare foto's zou de Stichting Grebbelinie bijzonder blij zijn.


Terug naar het nieuwsoverzicht