Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

De laatste hand van de restaurateur

Door Bert Rietberg, SVGV, vrijdag 27 april 2012 14:14
Categorie: Projecten

Hij heeft al aan diverse restauratieprojecten in de waterlinies gewerkt. Vooral in de Nieuwe Hollandse Waterlinie was veel te doen voor Jonathan Couperus van restauratiebedrijf Van Milt uit Lunteren. Op 27 april loopt hij de laatste puntjes na van de gerestaureerde kazemat in Veenendaal, kort voor de oplevering.

SchilderwerkKazematS7

Jonathan Couperus legt de laatste hand aan de schilderwerkzaamheden in Veenendaal (Foto Bert Rietberg,SVGV)

Op de Grebbeliniedag op 19 mei is de verf al weer enige weken droog en zijn de schilders bezig met hun volgende klus. Tijdens een eventuele opening staan ze doorgaans niet vooraan: de restaurateurs. Jonathan Couperus is één van hen. We spreken hem op de laatste dag van de werkzaamheden, terwijl hij nog wat laatste puntjes naloopt op het beton.

Een project is in zijn ogen vooral mooi als de betrokkenheid bij de werkzaamheden niet halverwege ophoudt voor een andere opdracht. De gelegenheid om het werk ook echt af te maken was er in ruime mate in Veenendaal, waar meer dan een half jaar aan de kazemat werd gewerkt. Ervaring heeft hij inmiddels voldoende, maar een kazemat in de Grebbelinie had hij nog nooit gedaan. In forten van de Hollandse Waterlinie was al wel het nodige reinigingswerk verricht, ook constructief werk, metselwerk en het aanbrengen van verankeringen.

KazematcamouflageNiet al het werk dat Couperus doet komt uit een boekje of van een opleiding. In veel gevallen kan er geput worden uit ervaring van hem en zijn collega's. De basistechnieken blijven wel overal toepasbaar. Voor specifieke informatie over het monument worden de restaurateurs vaak ingelicht door beheerders of eigenaren. In Veenendaal deed de Stichting Grebbelinie onderzoek naar de geschiedenis en constructie van de kazemat, zodat het bouwwerk na de werkzaamheden zijn authentieke uitstraling behoud.

De bedoeling van de restauratie was dan ook om niet alleen te repareren, maar ook om bestaande kenmerken te bewaren en beter uit te laten komen. Daarom werd aangetast beton niet alleen gereinigd en glad gestreken, maar ook weer voorzien van de zelfde oude structuur als voorheen. Zo blijft zichtbaar waar de bekisting gezeten had, toen de kazemat in de mobilisatieperiode 1939-'40 gebouwd werd.

Het werken aan 'Stelling 43 A' was een leuke ervaring, waar Jonathan Couperus met veel voldoening op terugkijkt: "Dat vergeet je nooit meer", zegt hij terwijl er nog een stipje wordt gezet op een schietgatluik. "Het is gewoon zeldzaam dit werk, het komt niet zo vaak voor. Toch werden er wel eerder kazematten geschilderd in camouflagekleuren, zoals een kazemat aan de Diefdijk in de Hollandse Waterlinie en een exemplaar op de Asschatterkeerkade. Over de kleuren in Veenendaal is de restaurateur erg te spreken; "het militaire bouwwerk heeft zijn functionaliteit als monument weer terug". Daarmee is er weer een stukje Grebbelinie boven Water!

GeweerschietgatWilt u zelf eens een kijkje nemen in of om de kazemat? Ervaren hoe een Nederlandse soldaat in 1940 door zijn geweerschietgat keek? Dat kan! Tijdens de Grebbeliniedag op 19 mei bent u van harte welkom op de Valleistraat 188 te Veenendaal. Een medewerker van de Stichting Grebbelinie is aanwezig om uw vragen te beantwoorden en de restauratie toe te lichten.


Terug naar het nieuwsoverzicht