Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Restauratie kazemat Veenendaal nadert voltooiing

Door Bert Rietberg,SVGV, vrijdag 30 maart 2012 12:23
Categorie: Projecten

Al vanaf oktober 2011 wordt er in Veenendaal gewerkt aan de restauratie van een bijzondere kazemat. Eén van de sterkste posities van de Grebbelinie in Veenendaal wordt ook weer één van de mooiste.

Kazemat Valleistraat Veenendaal

De kazemat in de tuin van Valleistraat 188, een paneel bij fiets- en wandelpad is zichtbaar op de achtergrond. (foto: Bert Rietberg)

Tweede Kamer bezoekt kazematWie over de Grote Beer in Veenendaal langs de Valleistraat rijdt, passeert een markant gemeentelijk monument; een grote Nederlandse kazemat met liefst zeven schietgaten. Hier lagen in 1940 militairen van het 10e Regiment Infanterie te wachten op de komst van het Duitse leger. Met vertrouwen, want deze 'punt' in de verdediging van Veenendaal was voor Nederlandse begrippen formidabel versterkt. Een grote afvaardiging van de Tweede Kamer kwam in de mobilisatieperiode 1939-1940 op bezoek om met eigen ogen overtuigd te raken van de kracht van de Valleistelling.

Tevreden en met gepaste trots keerden officieren en kamerleden huiswaarts. Men had uitgestrekte inundaties gezien, bijna zover het oog reikte. De loopgraven ter plaatse lagen in een gunstige positie, militairen hadden de hooggeplaatsten gedemonstreerd hoe men de vijand tegemoet zou treden. Een imposante kazemat met zeven schietgaten was bezichtigd. Deze bleek uitgerust met een lichte mitrailleur, waarbij het uitstekende zicht over het schootsveld indruk had gemaakt. Tijdens de Meidagen van 1940 bleef het hier dan ook relatief rustig. Het Duitse leger viel bij Veenendaal aan via De Klomp, waar de aanval werd afgeslagen.

Gemeentelijk monument, foto 2009Na de oorlog werden de stellingen afgebroken, alleen de kazemat bleef eenzaam achter. In de decennia die volgden kreeg het relict weliswaar de gemeentelijke monumentenstatus, maar ook steeds meer een ruïneus karakter. Een toegang aan de achterzijde werd al tijdens de oorlog dichtgemetseld, stalen elementen als deuren en luiken konden in omgesmolten vorm nog dienst doen voor de Duitse oorlogsindustrie. Betonrot deed zijn intrede, doordat de wapening in het beton begon te roesten.

Tijdens de Grebbeliniedag van 2009 was de tuin met kazemat desondanks plaats van handeling voor de opening van de festiviteiten. Toenmalige gedeputeerde Raven van de provincie Utrecht sprak haar wens uit dat de kazemat in de toekomst gerestaureerd zou worden. Aan die wens is het afgelopen half jaar gehoor gegeven, mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Veenendaal en de provincie Utrecht. Vele vrijwilligers hebben eveneens bijgedragen aan het project. Zowel studenten uit Ede, als medewerkers van de Stichting Grebbelinie hebben meegewerkt aan de voorbereidingen en het bieden van historische achtergrondinformatie. Projectbureau SVGV heeft de uitvoering begeleid.

In de laatste maand van de restauratie volgen nog een aantal belangrijke herstelactiviteiten, die zorg moeten dragen voor de kwaliteit en duurzaamheid van de werkzaamheden. Het beton van de kazemat wordt extra beschermd door betonverf in de originele kleuren uit 1940. Deze kleuren zijn op de kazemat aangetroffen tijdens de herstelwerkzaamheden en van de camouflagetekening zijn diverse historische opnames voorhanden. De kazemat zal tevens weer worden voorzien van replicadeuren en luiken, die het historische beeld compleet maken. Tijdens de Grebbeliniedag op 19 mei kan de kazemat in gerestaureerde vorm bezichtigd worden.

Naar het foto-album...


Terug naar het nieuwsoverzicht