Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Fietssluizen Werk aan de Daatselaar weer hersteld

Door Staatsbosbeheer, Heuvelrug-Zuid, dinsdag 28 februari 2012 14:59
Categorie: Recreatie

Op het Werk aan de Daatselaar zijn vorig jaar recreatieve voorzieningen zoals bankjes, informatiepanelen en fietssluizen geplaatst. Deze recreatieve inrichting is een project van projectbureau SVGV, de gemeente Renswoude en Staatsbosbeheer. Door de zitbanken en de extra informatiepanelen is de Grebbelinie nóg beter te beleven. Het doel van de geplaatste fietssluizen is om de schade en vernielingen, die paarden en crossmotoren aanbrengen, tegen te gaan. Helaas zijn deze fietssluizen binnen twee weken onbruikbaar gemaakt door passanten.

Daatselaar paneel

Paneel bij Daatselaar dat met hekjes, banken en fietssluizen deel uitmaakt van de voorzieningen. (foto: Bert Rietberg)

De geplaatste fietssluizen horen bij de inrichting van het Werk aan de Daatselaar. Landschapsarchitect Michael van Gessel, heeft op basis van de historische vorm, een ontwerp gemaakt voor een passende inrichting met onder andere de fietssluizen. Vlak na  plaatsing zijn de fietssluizen door passanten gedemonteerd of vol met takken gelegd zodat ze niet meer functioneerden. Er zijn delen van het hek en bouten verdwenen hetgeen een extra kostenpost voor herstel heeft opgeleverd. Het motief voor deze vernielingen was dat tandems en fietsen met een kinderkarretje niet door de sluizen konden. Daarnaast ondervonden fietsers hinder bij het passeren van de sluis. De fietssluizen zijn echter een bestaand ontwerp en op verschillende locaties in Nederland met succes in gebruik.
 
FietssluisDe route door het Werk aan de Daatselaar is in eerste instantie bedoeld voor wandelen en niet voor fietsen. Staatsbosbeheer besloot in het verleden een uitzondering te maken en fietsers wel toe te staan, maar de afgelopen jaren is gebleken dat crossmotoren, quads en ruiters ook gebruik maken van het wandelpad. Dit leidt tot overlast en schade aan de paden en de taluds van het werk en vervolgens tot hoge kosten voor het herstel hiervan. Om dit te voorkomen zijn er fietssluizen geplaatst zodanig dat fietsers wel gebruik kunnen maken van het pad door het werk, maar motoren en ruiters niet.

De fietssluizen zullen één dezer dagen weer worden hersteld. De fietssluizen zijn ontworpen zodat alle gewone fietsen gebruik kunnen maken van deze sluis. Fietsen met aanhangwagentjes en tandems zullen hinder ondervinden en kunnen een alternatieve route nemen.

Op de Grebbelinie achter restaurant de Dennen zullen dezelfde fietssluizen worden geplaatst.

Staatbosbeheer, de gemeente Renswoude en de SVGV hopen hiermede schade  aan het Werk aan de Daatselaar tegen te gaan en toch maximaal tegemoet te komen aan de wensen van de bezoekers om de route ook per fiets te kunnen afleggen.


Terug naar het nieuwsoverzicht