Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Jan Blokker schrijft nieuw boek Grebbelinie en de Slag om Arnhem

Door Redactie: Bert Rietberg, SVGV, vrijdag 03 februari 2012 16:38
Categorie: Geschiedenis

In september van dit jaar moet het boek uitkomen: 'Achter de laatste brug. Gevangen in de Gelderse Vallei.' In zekere zin het vervolg op 'Oorlog in je achtertuin', het boek dat zich met name richtte op 1939-1940. Het nieuwe boek handelt over de slotfase van de oorlog, toen Duitse militairen hun laatste vesting in Nederland verdedigden en bewoners nog een lange winter op een steenworp van de bevrijding woonden.

Jan blokker op het Ereveld

Jan Blokker op het Ereveld te Rhenen. Met de inundatie, evacuatie en de meidagen van 1940 was het verhaal van de Grebbelinie nog niet af. Het Duitse leger betrok er stellingen na de Slag om Arnhem. (Foto Bert Rietberg)

Uitgever Querido laat het volgende aantekenen over de uitgave in een vooruitblik:

Drieënhalve dag duurde de oorlog in de Gelderse vallei. Toen de eerste bewoners een week na de Duitse aanval in mei 1940 voorzichtig waren teruggekeerd van hun evacuatieadressen, hadden ze de ruïnes aangetroffen van hun steden, dorpen en hoeven. Ze hadden de rommel opgeruimd, hun doden begraven en waren aan het werk getogen. De rust was weergekeerd.

Maar in september 1944 kwam de oorlog terug in het lage land langs de Grebbelinie. De bevrijding lag aan de overkant van de rivier, voorbij de vernielde bruggen over de Rijn. De bewoners van de Gelderse vallei zaten gevangen tussen de strijdende partijen. In Achter de laatste brug beschrijft historicus Jan Blokker hun leven, dat zeven maanden lang totaal ontregeld raakte.

Jan Blokker (1952) studeerde nieuwe geschiedenis in Amsterdam, was rector van de osg West-Friesland in Hoorn en is publicist. Samen met zijn vader en broer schreef hij de bestsellers Het vooroudergevoel, Er was eens een god en Nederland in twaalf moorden. Onlangs verschenen Oorlog in je achtertuin en zijn veelgeprezen pamflet over onderwijs, Bedrog en onbenul.

De Presentatie zal plaatsvinden in het Airbone Museum te Oosterbeek en er zal worden deelgenomen aan het festival 'Gelegerd in Gelderland'. Tevens zullen diverse lezingen worden verzorgd.

De zoektocht naar beeldmateriaal is nog niet afgerond. Mensen met foto's uit deze periode tussen de Slag om Arnhem en de bevrijding worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen, vooralsnog via info@grebbelinie.nl

Non-fictie, geïllustreerd / Paperback / 13,5 x 21,5 cm / 256 bladzijden / € 19,95 / Verschijning september 2012 / isbn 978 90 214 / nur 689 / Omslag Brigitte Slangen / Omslagbeeld

Terug naar het nieuwsoverzicht