Er zijn geen evenementen gevonden

Onderhoud Groeperkade in volle gang

Door Bert Rietberg, woensdag 21 december 2011 10:30
Categorie: Projecten

Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de Groeperkade bij 'De Dennen'. De kade is al enige tijd gesloten voor verkeer om de werkzaamheden mogelijk te maken. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar.

Groeperkade

Werkzaamheden aan de Groeperkade ter hoogte van 'De Dennen'. (Foto: Bert Rietberg)

Het was al jaren een veelgehoorde klacht: de Groeperkade bij 'De Dennen' zat vol met kuilen waar bij de minste regenbui veel water in bleef staan. Ook de rest van het tracé was grote delen van het jaar moeilijk begaanbaar. Staatsbosbeheer heeft opdracht gegeven om dit toch populaire wandelpad op te knappen met behoud van de cultuurhistorische waarden.

Hoewel de kade ter plaatse oogt als een toevallig hooggelegen bospad betreft het een militaire structuur uit 1799. In dat jaar werd de (te)korte kade uit 1795 verlengd tot Daatselaar om te voorkomen dat het water om de kop van de dijk zou stromen. De kade werd zo lang omdat waterpassingen aantoonden dat er nergens hooggelegen gronden waren te vinden waar de dijk kon eindigen. Grenspalen van het ministerie van Oorlog herinneren aan het militaire karakter, evenals paaltjes in de as van de dijk; zogenaamde aspalen. Deze dienden vanaf halverwege de 19e eeuw als referentiepunt bij metingen door het ministerie.

Rol wegendoekAannemer Florijn is goed op de hoogte van deze elementjes. 'Verderop ligt nog zo'n steentje, zonder piketpaal erbij', klinkt het uit de cabine van de graafmachine. Bij aanvang van de werkzaamheden had de Stichting Grebbelinie de positie van de militaire grenspalen doorgegeven en aangewezen. Ook de structuur van de dijk blijft intact. Wel wordt er een laag (half-)verharding op de kruin gelegd, met daaronder een wegendoek, die waterdoorlatend is, maar de steentjes vasthoudt. De eerste regenbuien hebben al aangetoond dat het water probleemloos wegloopt.

Naast de halfverharding aan de dijk zijn er tevens betonnen trappen aangelegd op plaatsen waar de kade aansluit op wandelpaden, zoals het Breeschoterpad, een Klompenpad van 6 kilometer. Voor de waterafvoer zijn geulen gegraven met hier en daar eenvoudige duikertjes. De werkzaamheden zullen zeker nog enige weken doorgaan voor er weer verkeer mogelijk is.


Terug naar het nieuwsoverzicht