Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Afsluiting project Asschatterkeerkade in stijl

Door Bert Rietberg, donderdag 15 december 2011 15:58
Categorie: Projecten

Waar het project Asschatterkeerkade is voltooid, staat de kade tegelijkertijd aan het begin van een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Na eeuwen van afschrikking en weerstand met water, werd op 14 december 2011 de opening van de kade gevierd in het bijzijn van de wethouder van Leusden en de gedeputeerde van Cultuur in de provincie Utrecht.

Opening Asschatterkeerkade

Nederland paraat in aktie tijdens de opening van de Asschatterkeerkade. (foto: Bert Rietberg) 

GedeputeerdeWethouderDe gedeputeerde M. Pennarts van Cultuur verklaarde in haar toespraak de grote waarde die door de provincie, maar ook door de vele gebiedspartijen aan het project in Leusden werd toegekend. Het betreft immers niet alleen een restauratie van een bijzonder verdedigingswerk, "maar ook de ontwikkeling van een mooi recreatiegebied, en een plaats om het behartenswaardige verhaal van de Grebbelinie in het hoofd en hart van de mensen te houden".

Wethouder Oskam (o.a. Buitengebied en Ruimtelijke Ordening) benadrukte met name de invloed die de Grebbelinie in het algemeen en de kade in het bijzonder op de bewoners van Leusden hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog. Het boek 'Dorpen op Drift' van José Huurdeman werd afsluitend overhandigd aan de gedeputeerde, vergezeld met de uitnodiging om een keer een landschapswandeling mee te maken van Leesbaar Landschap Leusden.

Tijdens de wandeling over de kade werd duidelijk hoeveel partijen een bijdrage hebben geleverd om van dit project een succes te maken. Vertegenwoordigers van Waterschap Vallei & Eem, Staatsbosbeheer, de provincie Utrecht, projectbureau SVGV en de gemeente Leusden vierden samen wat mogelijk was gemaakt door samenwerking met vele betrokkenen.

KlokluidenAllereerst werd plechtig de klok geluid met kinderen van een basisschool uit Leusden. Deze klok zal voortaan gebruikt worden op 4 mei-herdenkingen. Vervolgens ging de stoet langs een nieuw infopaneel en een picknicktafel met informatie over de linie naar kazemat nummer 40. De Stichting Grebbelinie en Stichting de Greb hebben geadviseerd bij de restauratie van deze S3 die is voorzien van replicadeuren, schietgatluiken en camouflagekleuren.

Nederland Paraat gaf een fraaie demonstratie re-enactment waardoor het publiek een goed beeld kreeg van de mannen die destijds de kade verdedigden. Met dit verschil dat tijdens de Meidagen van 1940 met scherp geschoten werd.

Diverse natuurverenigingen wezen de wandelaars op maatregelen die de natuurwaarden versterken, zoals de vleermuiskazematten, de paddentunnel en de kazemat die als vogelkijkhut benut kan worden. Historische voertuigen van Keep Them Rolling brachten de deelnemers en bezoekers terug naar de Hagenauwselaan, waar men met gepaste trots het glas hief op de Grebbelinie boven water.

Naar het fotoalbum van Geo van geffen


Terug naar het nieuwsoverzicht