Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Herstel kazemat Veenendaal vordert

Door Bert Rietberg, woensdag 23 november 2011 12:50
Categorie: Projecten

Voor het eerst in ruim 60 jaar viel er weer licht door de ingang naar binnen. De grote kazemat in Veenendaal heeft zijn tweede opening weer terug. Restaurateurs verwijderden het metselwerk dat na de Tweede Wereldoorlog was aangebracht.

Restauratie kazemat Veenendaal

Met een boogje vliegt de laatste baksteen naar de kruiwagen. De tweede ingang is vanaf heden geopend. (foto Bert Rietberg)

Kort na de Tweede Wereldoorlog deed de Genie van het Nederlands leger onderzoek naar de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging. Men was verdeeld. Luitenant A. Janssen adviseerde in september 1946 om de linie verder te versterken en wees een locatie aan waar een 'moderne' kazemat gebouwd zou moeten worden. De eerstaanwezend ingenieur j.C. Hardeman had al eerder voorgesteld om plaatsen waar de linie uit meerdere verdedigingslijnen bestond in ieder geval te bewaren. Deze majoor van de Genie opperde echter ook de mogelijkheid dat men niet kon uitsluiten dat de Grebbelinie 'hare militaire beteekenis geheel of gedeeltelijk heeft verloren.'

In 1951 was het formeel een feit. De 'Valleistelling' had als verdedigingslinie afgedaan. Kazematten werden dichtgemetseld, de maskeringshaken op de Stekelvarkens werden kromgebogen, omdat ze als steunpunt voor camouflagemateriaal geen functie meer hadden. Kinderen die op de onbeheerde kazematten zouden klimmen, konden zich er niet zo makkelijk meer aan bezeren.

Openwerken toegangNa de oorlog werden de meeste dichtgemetselde schietgaten weer opengemaakt, meestal door nieuwsgierige jeugd die op en in de kazematten speelden. Bij de kazemat in de achtertuin van de familie Valkenburg in Veenendaal was het niet bij een rijtje loszittende bakstenen gebleven. Eén ingang was na het metselen vakkundig afgesloten o.a. door een stevige laag stucwerk. Vandaag, op 23 november 2011, werd deze laag zorgvuldig verwijderd.

Ondanks dat nu bleek dat de naoorlogse aannemer een deel van de afsluiting had gerealiseerd met puin, kon worden vastgesteld dat de toegang vrijwel onbeschadigd is gebleven. Ook de metalen beugel boven de ingang en het kozijn van de deur bleken nog aanwezig en in goede staat. Heel belangrijk voor het vervolg van de restauratie was de vondst van camouflageverf dat achter de bakstenen zichtbaar werd tegen het beton. In de komende maanden zal de kazemat niet alleen worden voorzien van replica-deuren, maar tevens van de originele kleuren. Uiterlijk eind april 2012 zullen de werkzaamheden afgerond zijn.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Veenendaal en het programma Grebbelinie van Projectbureau SVGV uit Scherpenzeel.


Terug naar het nieuwsoverzicht