Er zijn geen evenementen gevonden

Soldaat van der Geijs hervindt geliefde in Woudenberg

Door RTV Utrecht, websiteredactie Bert Rietberg, maandag 21 november 2011 18:22
Categorie: Geschiedenis

WEEKKRANT ANNO 1940 – De Woudenbergse Bep Blanken is herenigd met haar soldaat Marinus van der Geijs. De 22-jarige foerier, die strijd leverde langs de Grebbelinie, werd vorige maand opgepakt door de Duitsers. Zijn geliefde was met haar familie gevlucht naar Noord-Holland, maar keerde onlangs terug naar Woudenberg. Herenigd laat het stel weten snel te zullen trouwen.

RTV Utrecht in de Grebbelinie

RTV Utrecht maakte o.a. opnames tijdens het Grebbeliniefestival(foto Bert Rietberg)

Het liefdespaar en de huwelijksplicht – Blanken was zwanger – hadden de krant in 1940 waarschijnlijk niet gehaald. Er was weinig ruimte voor een kleine, blijde boodschap in de oorlogsjaren en bovendien verscheen de krant in die tijd minder frequent. De Grebbelinie daarentegen was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog groot nieuws. Dit was de plek waar tijdens de bloedige meidagen van 1940 het hardst gevochten is met de Duitsers.

Voor de inwoners van Woudenberg en omstreken begon de oorlogsellende eigenlijk al in 1939. In de zomer van dat jaar viel nazi-Duitsland Polen binnen en verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. De Nederlandse regering wilde graag buiten schot blijven, maar trok wel verdedigingslinies op om de oosterburen af te schrikken. Speerpunt van de mobilisatie was de Grebbelinie, die loopt van Spakenburg tot de Grebbeberg. Zo'n vijftigduizend soldaten probeerden hier vanuit hun forten, bunkers en kazematten de Duitsers op afstand te houden. Ook Marinus van der Geijs stond aan de frontlijn.

Wie was nou eigenlijk die Marinus van der Geijs?

Marinus van der GeijsMarinus van der Geijs (foto links) wordt in 1918 in Rotterdam geboren en in augustus 1939 naar Woudenberg gehaald. Als foerier moet hij de manschappen voorzien van eten en kleding. Marinus wordt met enkele maten ingekwartierd op de kippenboerderij van de familie Blanken. Maar voordat hier de grote strijd losbarst, wordt de jonge soldaat overvallen door de liefde: de dochter des huizes valt voor hem. Lang kunnen ze niet van elkaar genieten, want na de dreigende taal van Hitler, worden de bewoners van de Grebbelinie naar veiliger oorden gestuurd en het gebied onder water gezet. Of Bep en Marinus elkaar zullen terugzien is de vraag.

De oorlog breekt uit en de zware slag bij de Grebbelinie kost honderden soldaten het leven. De compagnie van Van der Geijs houdt dapper stand, maar moet uiteindelijk opgeven. De bezetting van Nederland is een feit. Marinus wordt als krijgsgevangene ingezet op de verwoeste Grebbeberg, maar wordt na een maand vrijgelaten. Wanneer hij terugkeert naar de kippenboerderij, blijkt ook de familie Blanken weer thuis en herbloeit de liefde tussen het eiermeisje en de soldaat als nooit tevoren.

Marinus van der Geijs is in 2008 overleden.

Verleden van Utrecht is mede mogelijk gemaakt door Landschap Erfgoed Utrecht en Het Utrechts Archief. De aflevering over de Grebbelinie werd tevens gesteund door Projectbureau Hollandse Waterlinie en Projectbureau SVGV, programma Grebbelinie.


Terug naar het nieuwsoverzicht