Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Verplaatsing kazemat S55 geslaagd

Door Bert Rietberg, zaterdag 22 maart 2008 18:59
Categorie: Stichting Grebbelinie

Na meer dan 60 jaar maakte kazemat 55 zich op voor zijn eerste en vermoedelijk laatste reis. Op vrijdag 5 oktober werd het betonnen verdedigingswerk een tiental meters verplaatst in opdracht van Rijkswaterstaat. Tussen 11 en 12.00 uur verzamelden zich een groot aantal belangstellenden om het kunststukje van dichtbij mee te maken. Ook TV Gelderland en radio Gelderland brachten verslag uit van de gebeurtenis, hoewel die zich op de grens van de provincie Utrecht(Veenendaal) en Rijksgrond afspeelde. Diverse leden van de Stichting Grebbelinie waren aanwezig om vragen te beantwoorden van de media.

Verplaatsing kazemat S55 bij Veenendaal

De Stichting Grebbelinie hield zich al sinds de eerste plannen rond de verbreding van de A12 in 2002 bezig met de consequenties voor het landschap en de Grebbelinie in het bijzonder. De Duitse kanonkazemat bij het Pakhuis was niet te redden, maar voor de Nederlandse kazemat bij Veenendaal heeft de stichting zich vanaf het begin ingespannen. Na overleg met Rijkswaterstaat bleek men bereid plannen te ontwikkelen om een verplaatsing mogelijk te maken; de Stichting voorzag ontwerpers en uitvoerders van gegevens en gaf tekst en uitleg bij dit stukje (bijna) vergeten geschiedenis. Door soortgelijke kazematten in het Fort aan de Buursteeg en bij de Grebbeberg te bezoeken kreeg men een beeld van de zogenaamde 'Stekelvarkens'. De verplaatsing heeft de stichting ook weer gegevens opgeleverd. Zo bleek de camouflageverf uit 1940 redelijk geconserveerd rond het linker schietgat van de kazemat. In het beton waren zoals verwacht geen sporen van treffers.

Op oude stellingkaarten zijn vele versterkingen ten oosten van Veenendaal aangegeven. Van de linie rond het zwaar versterkte Veenendaal is anno 2007 vrijwel niets meer over en S55 is hier de laatste kazemat die herinnert aan deze periode. De snelweg was in 1940 nog niet ingetekend. Deze werd pas tijdens en na de oorlog gerealiseerd. Huizen die in het schootsveld stonden werden tijdens de meidagen door het Nederlandse leger verwoest. Daarvoor in de plaats kwamen wederopbouwhuizen met de fraaie tegel van een leeuw die oprijst uit de vlammen. Aan de noordelijke zijde van de A12 zijn deze huizen nog te zien. Aan de andere zijde staan huizen met '1948'. Op deze positie blies de bezetter huizen op aan het einde van de oorlog. Samen met de kazemat vertellen ze iets van de geschiedenis van het landschap en de plaats Veenendaal dat voor korte tijd in een vesting veranderde.


Terug naar het nieuwsoverzicht