Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Grebbeliniemuziek uit Spakenburg

Door Ad Bakker, redactie Bert Rietberg, dinsdag 11 oktober 2011 18:37
Categorie: Vestingwerk

Militairen en muziek zijn een eeuwenoude combinatie. In Spakenburg kreeg deze traditie een vervolg met dank aan Ad Bakker. Hij componeerde de muziek van de Spakenburgse Batterij en de evacuatie naar Enkhuizen.

Visserskoor Spakenburg

Het Spakenburgs Visserskoor legt met de BU 168 aan in de oude haven.

Wat heeft Ad Bakker geinspireerd op weg naar de compositie? Ad Bakker: "Ik ben "een vreemde" die al sinds 1969 in Spakenburg woont, die zich daar opgenomen voelt en daardoor geïnteresseerd is in de cultuur en de mensen van het dorp. Ik ben dan ook lid van de historische vereniging Bunscote. Mijn geboortejaar is 1936 dus ik heb de oorlog als kind meegemaakt. Een oom van mij was soldaat in het Nederlandse leger aan het begin van de tweede wereldoorlog en heeft me wel eens over de Grebbelinie verteld."

Ad BakkerHij schreef een lied over de evacuatie van Bunschoten-Spakenburg tijdens de herdenking in 2010. "Aan het begin van de oorlog stonden de polders rond Spakenburg onder water, dat was bewust gedaan door de aanwezigheid van de Grebbelinie. In 1953 kwam tijdens de watersnood door dijkdoorbraak o.a. een gedeelte van Zeeland onder water te staan. Met een paar jongens van de zeevaartschool zijn we daar toen heen gegaan in een jeep om te helpen kadavers van verdronken koeien te bergen. Beide gebeurtenissen hielden me bezig bij de herdenking enige tijd terug van de evacuatie van de bewoners van ons dorp naar Enkhuizen."

De oorlog speelde een belangrijke rol in de jeugd van de componist. Hij herinnert zich: "Tijdens de hongerwinter ging ik vanuit Utrecht met een kindertransport naar de provincie Groningen. Tot na de bevrijding door de Canadezen logeerde ik bij een boer in Midwolda. Bunkers en schuilkelders waar we na de oorlog in speelden heb ik altijd interessante en spannende bouwwerken gevonden. Ik herinner me een bunker die van binnen bestreken was met lichtgevende verf."

De kennismaking met Spakenburg dateert van de jaren '50: "In 1952 heb ik een paar keer gespijbeld toen ik op de zeevaartschool zat. Op zo'n dag ben ik eens in uniform naar Spakenburg gereden. Via Baarn en de Westdijk kwam ik het dorp binnen. Daar waren de vissershuisjes onder aan de dijk nog intact en op het Spuiplein hing de was aan touwtjes. Ik had het idee dat ik heel ver van huis was. De mensen waren erg vriendelijk en vroegen me waar ik vandaan kwam. Corry, mijn vrouw, leerde ik kennen toen ze eindexamen deed op de meisjes HBS. Die heeft heel wat afgefietst met haar ouders, broer en zusje en zo ook ons dorp leren kennen. Ze heeft uit die tijd een oud boek waarin de spakenburgse klederdracht is afgebeeld met zorg bewaard."

Bovenstaande gebeurtenissen hebben me geïnspireerd het lied voor de feestelijke opening van de "Hongdehemel"te schrijven.

De "Hongdehemel" is vernieuwd,

dat zal ons dorp wel sieren!

Het werk gebeurde enthousiast,

dus valt er wat te vieren.

De oude Spuisluis werd hersteld

heel nauwgezet en rap.

Weer toonde Spakenburgs talent

zijn durf en vakmanschap.

 

 

Subsidie gaf het groene licht,

zo kwam met veel geklater

de Grebbelinie in het zicht

en feest'lijk boven water.

Herdenkend de geschiedenis,

gedaan is nu die strijd.

We werken aan een nieuw bestaan

tesaâm in vredestijd.

 

 

De Spakenburgse batterij

zal menig hart bekoren

als zij voortaan bij feestgedruis

haar bulderdreun laat horen.

Zelfstandig gaan wij dapper door,

dat zit ons in het bloed.

Gaan zo in ongebondenheid

de toekomst tegemoet.

Bekijk het complete lied, gecomponeerd door Ad Bakker


Terug naar het nieuwsoverzicht