Er zijn geen evenementen gevonden

Vierde en laatste serie Verleden van Utrecht van start

Door Landschap Erfgoed Utrecht, dinsdag 11 oktober 2011 13:45
Categorie: Geschiedenis

Vanaf zaterdag 8 oktober kunt u op RTV Utrecht kijken naar het vierde en laatste seizoen van de successerie Verleden van Utrecht. Presentatrice Annechien Steenhuizen brengt samen met verschillende re-enactmentgroepen bijzondere momenten uit de Utrechtse geschiedenis tot leven. In tien nieuwe afleveringen trekt weer een bonte stoet aan mensen uit de geschiedenis van onze provincie voorbij. De aflevering over de Grebbelinie is te zien op zaterdag 26 november.

RTV Utrecht in de Grebbelinie

RTV Utrecht maakte opnames tijdens Nederland Paraat op Hoeve de Beek.

In de eerste aflevering kunt u zien hoe deze serie tot stand is gekomen: wat komt er allemaal kijken bij het maken van Verleden van Utrecht? Vervolgens zien we hoe Rhenen dankzij de heilige Cunera een bekende bedevaartsplaats wordt. In Montfoort gaan we in de 14e eeuw op rooftocht met de ridders. We zien hoe onder leiding van Trijn van Leemput Kasteel Vredenburg wordt afgebroken en hoe langs de Vecht een buitenplaatsenlandschap ontstaat. We maken kennis met Buys Ballot, de grondlegger van het KNMI, en zijn rivaal. Vervolgens zien we hoe pionier Henri Wijnmalen aan de wieg staat van vliegveld Soesterberg. Tijdens de meidagen van 1940 bloeit langs de Grebbelinie een liefde op tussen een Rotterdamse soldaat en een meisje uit Scherpenzeel. Ook duiken we in de roemruchte geschiedenis van de Maliebaan, waar zowel de NSB als het verzet een thuishaven hadden. In de allerlaatste aflevering blikken we terug op de hele serie Verleden van Utrecht.

Verleden van Utrecht wordt uitgezonden op RTV Utrecht vanaf 8 oktober 2011, iedere zaterdag vanaf 07.20 uur. Daarna ieder uur opnieuw tot de volgende ochtend 07.00 uur.
Meer weten of aflevering gemist? Kijk dan op www.verledenvanutrecht.nl

Verleden van Utrecht is een project van RTV Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Het Utrechts Archief. Deze vierde serie wordt financieel mogelijk gemaakt door de Schatkamer van de Provincie Utrecht, kfHeinfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leenheren van het Sticht, Elise Mathilde Fonds, Projectbureau SVGV/Programma Grebbelinie en Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Terug naar het nieuwsoverzicht