Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Indrukwekkend schouwspel op Ginkelse Heide

Door Bert Rietberg, zaterdag 17 september 2011 13:27
Categorie: Geschiedenis

Hercules vliegtuigen brachten dit jaar ca. 1000 parachutisten naar de Ginkelse Heide ter herinnering aan Market Garden. Zondag sprongen er nog eens 36. Omdat Arnhem een brug te ver bleek te zijn, kreeg het Duitse leger de gelegenheid om de Grebbelinie als Duitse verdedigingslijn in te richten.

Airborne 2011

Een Hercules vliegtuig draait na de droppings nog eenmaal over de Ginkelse Heide (foto: Bert Rietberg)

Ede en Ederveen zijn de plaatsen waar Grebbelinie, Market Garden en de Bevrijdingsroute elkaar raken. Op 17 september 1944 moest een gecombineerde aanval door de lucht (Market) en over land (Garden) ervoor zorgen dat Duitsland nog voor de kerst verslagen zou zijn. De route langs Nijmegen en Arnhem zou de weg vrij maken naar het Ruhrgebied, omdat de Westwall op deze manier omzeild zou worden.

Airbornemonument Ginkelse HeideDe luchtlandingen op de Ginkelse Heide werden vooraf gegaan door bombardementen op de kazernes in Ede-Oost. Vanwege het slechte zicht kwam een deel van de bommen in Ede-Zuid terecht. Ter nagedachtenis aan de 69 burgerslachtoffers werd daar in 2010 een monument geplaatst op de Parkweg. Een ander monument staat op de Ginkelse Heide, waar in september 1944 ongeveer 2000 parachutisten landden om de troepen in Arnhem bij te staan. Op het monument staat de tekst: "Zij zullen opvaren met vleugelen gelijk de arenden..." Dit refereert aan de vele militairen die op 17-18 september sneuvelden, ook op de heide bij Ede. Duits luchtdoelafweergeschut trof diverse toestellen nog voor ze konden landen.

Doordat de bruggen in Arnhem niet op tijd bereikt konden worden, slaagde men er niet in om de belangrijkste doelen te verwezenlijken. Het Duitse leger in het westen kon niet worden afgesneden, het Ruhrgebied werd niet bereikt en de oorlog zou nog een half jaar langer duren. De Grebbelinie werd verbonden met de Westwall en ging tijdelijk verder onder de naam Pantherstellung waar burgers en krijgsgevangenen tewerkgesteld werden en Duitse troepen samentrokken.

Toen de geallieerden in 1945 naar het noorden trokken, hielden ze halt bij Ederveen, niet ver van het Fort aan de Buursteeg. Tussen de geallieerden en Duitse troepen in het fort lagen versperringen en landmijnen. Recent werd in Ederveen nog een flinke hoeveelheid munitie aangetroffen van de bevrijders, die in het zicht van de bevrijding geen onverantwoorde risico's meer wilden nemen.

Meer informatie over Market Garden in Ede, Oosterbeek, Renkum en Arnhem: www.airbornefeelings.nl

De Hercules waarmee de landingen in 2011 werden uitgevoerd zijn transporttoestellen met een grote laadcapaciteit. Het ging om de Hercules C130 UK en USA. Er is ruimte voor maximaal 128 infanteristen of 92 parachutisten. Het toestel wordt in tientallen landen gebruikt, waaronder Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Andere toestellen waren de Transatlantis GE en de Dakota.

Hercules

   Het Hercules transportvliegtuig (foto Geo van Geffen)


Terug naar het nieuwsoverzicht