Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Startmoment Leesbaar Landschap Leusden

Door Gemeente Leusden, donderdag 30 juni 2011 17:02
Categorie: Projecten

Op dinsdag 28 juni gaf wethouder Oskam de aftrap van Leesbaar Landschap Leusden in de VVV dependance in Leusden. Afgelopen najaar zijn in Leusden twintig gidsen getraind om excursies te geven over het landschap en de natuur in het buitengebied van Leusden op basis van de leesbaar landschap methode. Het biedt bewoners en bezoekers de mogelijkheid om het buitengebied van Leusden op een unieke manier te beleven. De gidsen bieden, samen met recreatieondernemers, arrangementen aan om het publiek te betrekken bij de natuur, het landschap en de cultuurhistorie in de omgeving van Leusden.

Kazemat Asschat

De laatste hand aan de originele camouflagekleuren uit 1940. Van dichtbij te bewonderen tijdens arrangement 2, een wandeling over de Asschatterkeerkade. (foto: Geo van Geffen)

Deelnemende ondernemers zijn onder andere een landwinkel, een boerderijcamping, een theehuis, een fietsverhuurbedrijf en een aantal horeca bedrijven in het buitengebied. De gidsen hebben samen met de ondernemers arrangementen ontwikkeld, waardoor bezoekers het landschap, de natuur en de cultuurhistorie beter kunnen leren kennen. De arrangementen kunnen worden geboekt bij de betrokken ondernemers. De gids maakt vervolgens de excursie met het publiek. Dit kan op de fiets of wandelend. De arrangementen zijn vooral op groepen gericht.

Momenteel zijn er acht arrangementen waarbij gidsen gekoppeld zijn aan een ondernemer in het buitengebied. Via samenwerking met de plaatselijke VVV en grotere hotels worden de excursies gepromoot om dagrecreanten en bewoners te bereiken.

De wandelarrangementen zijn:

  1. De Schammer en Bloeidaal, struinen door nieuwe natuur.
  2. De Asschatterkeerkade, wandelen door loopgraven
  3. Rondom de Heerlijkheid Stoutenburg.
  4. Landgoed Nimmerdor, landschappelijk wandelen met een vleugje filosofie
  5. Boeren in den Treek, van schaapskudde tot melkrobot.
  6. De Zandbrinkroute, struinen door agrarisch cultuurlandschap

Fiets-wandel arrangementen:

  1. De Grebbelinie, Fietsen en wandelen langs de linie
  2. In en om het landgoed Den Treek-Henschoten, een (s)treektour per ligfiets en kano.

De Leesbaar Landschap arrangementen zijn te boeken bij verschillende recreatie ondernemers in Leusden en zijn te boeken als groep. Meer informatie over de arrangementen en hoe u en waar u kunt boeken vindt u op www.leesbaarlandschapleusden.nl of bij de VVV Leusden.


Terug naar het nieuwsoverzicht