Er zijn geen evenementen gevonden

Wageningen viert en herdenkt in stijl

Door Bert Rietberg, donderdag 05 mei 2011 15:44
Categorie: Geschiedenis

Voor de verdedigers van de Grebbelinie was Wageningen het startpunt en het slotokkoord van de vijandelijkheden in de de Tweede Wereldoorlog. Op de zonovergoten 5e mei van 2011 kwamen beide werelden bij elkaar.

Wageningen 2011

De heer van Geenen (veteraan KNIL), re-enactmentsoldaat H. Siepel (uniform Ned. leger 1940) en een veteraan die gediend heeft bij de marechaussee in Nederlands Nieuw Guinea. 

Wageningen, mei 1940.

Ondanks weerstand bij de IJssel en vervolgens bij Oosterbeek en Heelsum, arriveerde de Duitse voorhoede al op de avond van 10 mei in Wageningen. De bedoeling was dat de 207de Duitse Divisie dezelfde dag de Grebbeberg zou nemen, maar dit werd door versperringsploegen en huzaren onmogelijk gemaakt. Wel opende de Duitse artillerie die nacht het vuur op de voorposten van de Grebbeberg vanuit stellingen bij Wageningen. De artillerie in de Grebbelinie vuurde terug.

Hotel de Wereld Mei 1940

Hotel de Wereld kreeg tijdens de meidagen van 1940 negen voltreffers te verduren.

Wageningen, mei 1945.

In april 1945 slaagden Canadezen erin om via het geëvacueerde Bennekom door te dringen tot Wageningen. Het 7th Duke of Wellington Regiment bezette de plaats op 17 april nadat men een groep van ca. 400 SS-mannen had achtervolgd, die zich uit de voeten wisten te maken naar de Grebbelinie. De oude linie was nog eenmaal voor verdediging ingericht door het Duitse leger onder de naam Pantherstellung.

In Wageningen trof men geen burgers om de bevrijders te verwelkomen, ook hier was de burgerbevolking al maanden geëvacueerd. Op 5 mei werden de capitulatievoorwaarden met de Duitsers besproken in Hotel De Wereld. Een dag later werd de capitulatie getekend in de toenmalige Landbouw Hogeschool te Wageningen. De plaats was zwaar getroffen: slechts 12 woningen waren onbeschadigd. Het zou tot 15 mei duren tot de eerste burgers terugkeerden in het gebied dat pas kon worden vrijgegeven toen de wegen vrij waren van landmijnen.

Wageningen, mei 2011.

Met de ondertekening van de capitulatie was het met de oorlog niet gedaan. Diverse veteranen getuigen ervan in Wageningen: Indië, Nieuw Guinea, Korea, Afghanistan. L. van Geenen overhandigt een papiertje met daarop een gedicht dat hij schreef over zijn diensttijd. Op zijn 15e meldde hij zich bij het leger. Op z'n 25e zwaaide hij af. "Ik moest snel volwassen worden", vertelt hij. Het gedicht eindigt met: "het zit er op, je taak is volbracht, nou maat hou je haaks en goede wacht." 

Startschot premier Rutten "Oud en nieuw bij elkaar" zegt de heer Geenen. "Mijn uniform is wél van een oud model", zegt soldaat Siepel. "Maar ik ben ouder dan jouw uniform", hoort hij zeggen. Als de re-enactmentsoldaat bescheiden een stapje achteruit wil doen bij het maken van de foto, legt een tweede veteraan een hand op de schouder. Ze willen er samen op. Juist de combinatie van jong en oud, herdenken en vieren, stilstaan en vooruitkijken maken van de dag in Wageningen een waardevol stukje levende geschiedenis. Fotoalbum H.J. Rietberg

Premier Rutte gaf het startschot door het ontsteken van het vrijheidsvuurmonument en was aanwezig bij het afvuren van een historisch stuk geschut.

Meer levende geschiedenis kunt u beleven tijdens het Grebbeliniefestival.


Terug naar het nieuwsoverzicht