Er zijn geen evenementen gevonden

Grebbelinie prominent aanwezig in SVGV programma 2011-2015

Door Bert Rietberg, bron: SVGV programma, zaterdag 26 februari 2011 14:10
Categorie: Projecten

Projectbureau SVGV heeft haar programma voor de komende periode bekend gemaakt. Parallel aan de nieuwe Statenperiode en met de slogan 'De Vallei verdient het' verwoordt het bureau in vier programma's de ambities voor 2011-2015. Een daarvan is De Grebbelinie Boven Water, 'een linie met economische potentie'.

Programma SVGV

Presentatie van het programma tijdens het SVGV festival. (foto Bert Rietberg)

Al vanaf 2009 is het 'Grebbelinieprogramma' ondergebracht bij de SVGV uit Scherpenzeel. Ruim twee jaar eerder, in 2007, hadden de provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Eem samen met ondernemers en historische verenigingen besloten om de Grebbelinie boven water te halen.

Huize Scherpenzeel SVGVHet herstel en het beleefbaar maken van dit monument sluit naadloos aan op andere gebiedsontwikkelingen in de Gelderse Vallei. Het behoud en herstel van cultuurhistorie is een van de strategische doelstellingen uit de visie 2040 van de provincie Utrecht. De Grebbelinie wordt daarin met name genoemd. Voor de provincie Gelderland zal de linie onderdeel gaan uitmaken van het gezamenlijk linieprogramma.

Provincies en gemeenten houden rekening met de ligging en mogelijkheden van de Grebbelinie bij het maken van hun ruimtelijke plannen (beeldkwaliteit). Daarnaast financieren zij samen met het gebied het herstel van de linie.

Komende jaren moet nog een groot aantal forten en werken worden hersteld, waaronder het Fort aan de Buursteeg, waar ook het bezoekerscentrum is gepland. Het programma Grebbelinie richt zich na de grote herstelwerkzaamheden steeds meer op de benutting van de toeristische potentie en het beheer van de linie.

Wat het herstel voor het gebied betekent, is momenteel op veel plaatsen in de linie zichtbaar. Meer informatie over een aantal lopende projecten vindt u hieronder.

Leusden: Project Asschatterkeerkade

Woudenberg: Project Lambalgen

Spakenburg: Project Oude Haven

Renswoude: Groeperkade

Fietsers langs de Grebbelinie


Terug naar het nieuwsoverzicht